Aktuális

Mátrakeresztes segítségre vár

Amikor a víz az úr, nincs mit tenni. Menteni kell az emberi életet, fohászkodni az égiekhez, és tehetetlen dühvel nézni, csak nézni, ahogy elsodródik egy házba épített élet. Egy mátrai kis falu nagy küzdelme a folyóvá nõtt patakkal.






Manapság mindent megérünk, amire korábban még gondolni sem tudtunk. Szuperszónikus új századunkban úgy packáznak velünk az elemek, mintha csak azt akarnák bizonygatni, hiába tudunk sokat a bolygókról, a számítógépekről és a klónozásról, azért a természet mindig is nagyobb úr marad az embernél.

A tavaszi szél bizony vizet árasztott a Mátrában. Nagy vizet. A korábban kedvelt sziklamászó helyre, Mátrakeresztesre is úgy zúdult a víz, mintha csak egy szárazföldi cunami lett volna, néhány óra alatt mindent elsodort az ár, házakkal, autókkal játszadozott a víz. Hat ház vált életveszélyessé, utak szakadtak be, hordalékkal, iszappal teltek meg a gondosan művelt kiskertek.








Mátrakeresztes a katasztrófa előtt …
Egy hete folyik a helyreállítás, a településen áram már van, kenyeret, ivóvizet, tejet még autóval szállítanak. Földmunkagépek sokszor személygépkocsi nagyságú köveket mozgatnak meg, a faluban, több milliárdos a kár.

A másik érintett településen Szuhán szerencsére kisebb a kár, a kis hegyi falun “csak” átszaladt a víz.


A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat segélyszállítmányt küldött a térségbe, fertőtlenítő és tisztítószereket. Több szervezet is gyűjtésbe kezdett, a Magyar Televízióban szerdán adománygyűjtő jótékonysági műsor lesz.


A Magyar Vöröskereszt felhívásában elsősorban pénzadományt kér mindenkitől, amit a bajbajutottak ellátására és az újjáépítési munkákra fordítanak.







Segíts az elsodort falvak lakóin!
Magyar Vöröskereszt elkülönített csekk számlaszáma:
MKB Rt. 10300002-20329725-72723285

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top