Aktuális

Tamással, sülve-fõve

Bevallom, mostanáig sosem hallottam a medvehagymáról. Amikor kiderült, hogy ezzel kezdem kuktáskodásomat Tamás mester konyhájában, törni kezdtem a fejem, milyen is lehet ez a furcsa nevû növény.







Egy valódi hagyma, amelyik medve …
Eszembe jutott egy vicc az öszvérről, a farkaskutyáról meg a lódarázsról, de elhessegettem a gondolatot. Egy hagyma, amelyik brummog, vagy medveszaga van, esetleg épp ellenkezőleg: málnaillata? Alig vártam, hogy megismerjem, és megérte a várakozást. A medvehagymát megszagolni és megszeretni egy pillanat műve volt.

Hosszúkás, a gyöngyvirágéhoz hasonló sötétzöld leveleket mutatott föl Tamás, amikor berontottam a konyhájába, hogy lássak végre egy valódi hagymát, amelyik medve. – Ez lenne a híres? – tamáskodtam, de csak addig, amíg meg nem kóstoltam a szép külsejű növényi alkatrészt. Nyersen olyan íze van, mintha zsenge hagymaszárat majszolgatnék, ám nem csíp, egy kicsit sem. Rágcsálás közben elmerültem a medvehagymáról szóló ismeretterjesztő anyagok olvasgatásában, és egyre lelkesebben nyúltam a következő levélért. A növény ugyanis gyakorlatilag csodaszer. Méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, a koleszterinszintet, jót tesz érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot, serkenti a bélműködést, és természetesen szexuális téren is kifejti jótékony hatását. – Hol nő ez a csodavirág? – kiáltottam föl, mire a szakácsok bölcsességben sem szűkölködő gyöngye azonnal útba igazított: a Mecsek ilyenkor tele van vele, de a Dél-Dunántúlon sok helyen találsz. Most érdemes szedni, mert miután virágozni kezd, már nem igazán ehető a levele. Ha nincs kedved kirándulni, a nagyobb piacokon, bioboltokban is hozzájuthatsz.







Medvehagyma-krémleves
Jó, bólogattam arról merengve, vajon tavasszal, amikor amúgy is pajkos gondolatok futkosnak az emberfia fejében, akár akarja, akár nem, érdemes-e túlenni magam ezzel a hagymaillatú afrodiziákummal, ám ekkor valami csodálatos illat csapta meg az orromat. Tudják, amikor elkezd pirulni a hagyma vagy fokhagyma, vagy inkább mindkettő, és az ember hirtelen rájön, mit érezhet a harci mén, amikor meghallja a csatakürt hangját. Orrcimpáim kitágultak, és erősen remegni kezdtek, szerintem a füleimet is hátracsaptam, a szemem pedig egész biztosan kidülledt: ez a csodálatos illat ezekből az olajon fonnyadó spenótszerű levelekből árad? De onnan ám!

Egy lábosba pillantva tanúja lettem a nagy átalakulás első pillanatának. Kezdetét vette a szakácsművészet alkímiájának csodája: krémlevessé váltak a jelentéktelen külsejű levelek. A mester kavar, bort, tejszínt csöpögtet, borsot hint, majd turmixol, és aztán az első kanál: kóstold meg! Ez nem lehet igaz! A nyers természet ereje, a tavasz zabolátlan ízei, valami csodálatos zöld harmóniában. Ez volt az első felvonás: a medvehagyma-krémleves.




A második sem váratott sokáig magára, hiszen mesterünk közben már jócskán előrehaladt a csirkés-medvehagymás spagetti megalkotásával is. Már megpirultak a vékonyra szelt mellcsíkok, közben készül a medvehagyma-pesto, lágyulnak a forró serpenyőben a hámozott paradicsom-szeletkék, és szinte még fel sem fogjuk, mibe is vágtuk a fejszénket, már ott illatozik előttünk a legfinomabb tavaszi spagetti-költemény, amelyet abban a pillanatban csak el tudtam képzelni. Csirkét ettünk, de ugyanez garnélarákkal is működik – biztosított Tamás. Ami a kulináris mutatvány harmadik tagját illeti, jelesül a harmatos tavaszi saláta fantázianéven tündöklő vitamin-Himaláját, arról kár is sokat beszélni. A halványzöld és a haragos tenger sötétjét idéző smaragdszínek minden árnyalatában pompázó fodros levelek a medvehagyma vezényletével kivívták a végső diadalt.







Vitamin-Himalája
Hölgyeim, egy lépést se tegyenek ezentúl medvehagyma nélkül! Ha szép, érzelemdús estére vágynak, akkor főzzenek nyugodtan medvehagymát! A vacsora után sem bánják meg. Az íze remek, a hatása fenséges. Ja, és mint utólag kiderült, a medvei hagymaillat sokkal kevésbé ragaszkodó, mint közismertebb társaié: pár órával az étkezés után nyoma sem marad. Ezt csinálja utána a fokhagyma, amelyet egyébként szintén nagyon kedvelek!

A teljes cikk (és a receptek!) a 17. heti, március 27-én megjelenő Nők Lapjában olvashatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top