Aktuális

A siker titka

– Tudni kell, hogy az „elõnyös adottság” nem csak a reklámok sulykolta szépséget, tökéletességet jelenti – mondja Juhos Andrea karriertanácsadó. – Én úgy látom, hogy az áll nyerésre a munkaerõpiacon, aki jóban van önmagával.




 








Juhos Andrea karriertanácsadó
Azaz el tudja fogadni magát olyannak, amilyen. Ez pedig „megszépít”. Szerintem erre vezethető vissza a „magasabb férfiak jobban keresnek” – megállapítás is: ha valaki magabiztos, akkor jobban is teljesít, a fizetése pedig ezt tükrözi. A felsővezetők kiválasztásánál nem is merül fel a „szépség-kritérium”, hiszen e pozíciókra eleve (szinte) csak olyan emberek pályáznak, akik megfelelnek a „topmenedzser-imidzsnek”: magasak, csinosak, jólöltözöttek, maximálisan ápoltak, van stílusuk… Alacsonyabb szinteken, főleg ahol nem olyan kidolgozott a kiválasztási gyakorlat, már valóban beleszólhat a döntésbe a szimpátia, az első benyomás, azaz a megjelenés is. Fontos tisztában lenni azzal, hogy mi az, amin tudunk, és amin kell változtatnunk. Ilyen például az ápoltság és a testsúly is. Sokat hallani például a túlsúlyos emberek iránti munkahelyi diszkriminációról. Ilyen valóban létezik, csak nem mondják ki. A kövér emberekről ugyanis óhatatlanul kialakul egy olyan előítélet a munkáltatókban, hogy ők lusták, lassúak, nincs akaraterejük. Azoknak a cégeknek még inkább számít az ápoltság, az esztétikus külső, amelyeknek nagy az ügyfélkapcsolatuk. A verseny óriási, és azt szokták mondani, hogy „a versenyelőny maga az ember,” azaz a csapat. Őket kell minél tökéletesebbre csiszolni minden téren, tehát a külsőségekben is.






A hét témája a Nők Lapjában: Szépeknek áll a világ?
Az élet nem igazságos. Kit többé, kit kevésbé kellemes külsővel áld vagy ver. Mindig sejteni lehetett, hogy így van, az utóbbi időben számos tanulmány is igazolta: a szépeknek áll a világ. A munkaerőpiacon pedig a helyzet egyre csak fokozódik… A nagyobb cégek szinte gyűjtik a jó megjelenésű embereket: a magas, karcsú és szabályos arcú nők és férfiak – a jelek szerint – könnyebben kapnak állást, nagyobb karrier vár rájuk, sőt, állítólag több fizetést vihetnek haza. De még sincs minden veszve?


A témához kapcsolódó további írások:
Csak semmi szélsőség
Esély az Életre
A problémás munkaerő

 

A témáról bővebbet a Nők Lapja június 1-jén megjelenő 22-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top