Munkamániás a párom!?

A pénz nem boldogít, de a pénztelenség gondjainak hálójában nagyon nehéz boldogan megélni a mindennapokat. Megnyert lottó ötös, vagy egy nagyobb örökség híján, kénytelenek vagyunk dolgozni, hogy az így megkeresett pénzt az élethez szükséges és boldogító dolgokra költsük. Párkapcsolatokban az eltérő munka- és szabadidő arány gyakran okoz problémákat.

Ez már mánia?

Karrier és magánélet közötti finom egyensúly elérése és fenntartása rendkívül nehéz feladat. Amikor a munka válik az egyetlen életcéllá, kiszorítja a magánélet minden szféráját, és nem marad idő a test karbantartására sem, akkor már mániáról beszélhetünk. Ezzel szemben a munkamániás jelző divatossá vált. Könnyen ráragasztjuk olyan elfoglalt emberre, akinek időbeosztása eltér a mienktől, aki a mi értékrendünk szerint túl sokat dolgozik, vagy túl sok időt tölt a munkahelyén.

Te tényleg ennyit dolgozol?

Amíg vidéken éltem könnyedén megtehettem, hogy nyolckor bementem a munkahelyemre és négykor eljöttem. Budapesten viszont más az élet, van idő a reggeli lustálkodásra, viszont a 10 órás munkakezdésnek megvan a böjtje: estig az irodában vagyunk. Sőt időbeosztásunk sem a legtökéletesebb. Az elvégzendő feladatokat gyakran szünetek szakítják meg: Szükségem van egy kávéra, Át kell mennem a másik irodába és a kétperces egyeztetésből kisebb beszélgetés alakul ki, és néha szörfözni kell a világhálón, mert olthatatlan információ-éhségünk. (Forradalmi találmány a Pánik-gomb.) Ezekkel az apró tevékenységekkel munkaidőnk szaporán múlik, de feladataink nem csökkennek, ezért marad a „túlóra” és késő este esünk haza.

Sikeres emberek mindig arról számolnak be, hogy eredményeikhez elengedhetetlen volt a sok munka, az idő és energia-befektetés. Tapasztalatok szerint a sikerhez a legritkább esetben elegendő a napi 8 óra munka, így kedvesünkkel töltött időnkből csípünk le, hiszen ő ott lesz két óra múlva is, mellé lehet bújni az ágyba az éjszaka közepén is. Arról viszont nem szabad megfelejtkeznünk, hogy nem azért választottak minket társnak, hogy akkor találkozzunk párunkkal, amikor ruhát cserélünk. Szeretet- és figyelem-éhséget nem lehet földi kincsekkel jóllakatni.

Ősi szerepek

Társként pontosan tudunk kell, párunkat milyen célok motiválják. Leggyakrabban nők panaszkodnak arról, hogy munkamániás férjük alig foglalkozik velük, és egyáltalán nem segít a házimunkában. A nőnek értenie kell a férfit. Tudnia kell, hogy bármennyit is változott a világ, a férfi akkor érzi jól magát, akkor magabiztos, ha erős és sikeres. Mivel már nem barlangokban lakunk és a húst hűtőpultból vesszük ki, nem pedig férfiak szerzik vadászattal, a férfi sikerességét leginkább üzleti eredményei mutatják. Általában önmaga előtt bukik meg az a férfi, aki nem képes családját eltartani.

Érdemes legalább egy napra párunk helyébe képzelni magunkat, átélni a napját, hogy jobban megértsük feladatait, időbeosztását. Az okos nő nem csetepatéval, hanem nyugodt légkörrel próbálja hazacsalogatni férjét, viszont az élet számtalan érdekességet tartogat, ezért vétek, ha csak azért szeretnénk otthon tudni párunkat, mert nekünk nincs programunk, és jobb ketten unatkozni, mint egyedül. Engem nem zavar, ha párom vacsora után itthon dolgozik, amíg én olvasok, vagy írok. Megpróbáltuk úgy összehangolni feladatainkat, időbeosztásunkat, hogy a lehető legtöbb időt töltsük egymás közelében, és ebbe belefér az is, hogy én vasalok, ő tévét néz, vagy éppen este egymás mellett mindketten dolgozunk.

Sikeres nők

Régen sikeres nő volt, aki minden nap 12-kor készen volt az ebéddel és rendet tartott a házban. Mi modern nők egyensúlyozunk házimunka, karrier és szabadidő között. A férfiak nehezebben fogadják el, ha a nő családjával töltött este helyett inkább a munkát választja, sőt ez versenyszellemet indukál bennük. Azt hiszem, hogy egy nő számára nem igazi siker, ha szakmai elismerésnek örvend, de nincs családja. Szerintem a nő elsődleges feladata a család harmóniájának megteremtése, de itt is túlzásokba lehet esni, és szinte beleőrülni a rengeteg tennivalóba. Nagyanyám bölcsessége, hogy nem kell mindig háromféle főételt főzni, a család jobban örül egy kiegyensúlyozott, boldog anyának és feleségnek, mint a rengeteg ételnek.

Myreille

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top