nlc.hu
Aktuális
Tudjanak beszélni az érzéseikrõl

Tudjanak beszélni az érzéseikrõl

– Sosem gondolkodtam el azon igazán, hogyan kell egy fiút férfivá nevelni – tûnõdik el Ádám Éva, gyógyszeripari menedzser. – Úgy érzem, bármilyen nemû is az a gyerek, a legfontosabb, hogy boldog legyen.






A hét témája a Nők Lapjában:
Milyen férfi lesz a kis királyfiból?

„Ne puszilgasd annyit azt a fiúgyereket! – szokta mondani a barátnőmnek a férje” – meséli egyik történetünk szereplője. Hozzátéve, sosem értette, miért tenne rosszat egy formálódó fiúléleknek az anyai gyengédség. Hiszen a papának sem árt, sőt! Talán a féltékenység rejlik a megjegyzés mögött? Bonyolult játék férfit nevelni a fiúból – legalább három résztvevős. Milyen az anyai szerep? Mivel árnyalhatjuk, egészíthetjük ki az apai mintát?

A témához kapcsolódó további írások:
Hosszú távon bejön, ha nem hisztizünk
Tőlünk tanulja, milyen a “női ügymenet”
Királyfit nevelünk, de nem magunknak!

– A fiaim boldogságának nagyon fontos feltétele, hogy sikerüljön megtalálniuk a hozzájuk illő párt. A legtöbb kapcsolatban az okozza a problémát, hogy férfi és nő nem érti egymást – nem képesek a másik érzékenységére tekintettel lenni, mert nem tudják kifejezni a jó és a rossz érzéseiket.

Egyszerű volna, ha mindig ráéreznénk arra, mi van a másik fejében, szívében, de ez sajnos, nagyon ritka, úgyhogy a jó házasság – szerintem – azon múlik, képesek-e egymással szót érteni a házastársak, ki tudják-e mondani a problémáikat, tudnak-e beszélni az érzéseikről. A férfiak ezen a téren általában elég rosszul állnak. Mi például már tíz éve voltunk házasok, amikor a férjem először mondta ki, hogy szeret. Pedig mindkét nemnek nagyon fontos – talán a nőknek fokozottan – a szóbeli megerősítés, és a lelki egymásra hangolódás. Ha ezt meg tudnám tanítani a fiaimnak, sokkal könnyebben boldogulnának a nőkkel.






Vilivel, a kisebbikkel egyszerűbb dolgom van, mert ő nagyon nyílt, beszédes, és olyan természetességgel éli az életét, mint egy madár – nem véletlenül van benne állhatatos gondoskodási hajlam az állatok iránt. Imád velem együtt főzni, vásárolni, nyilván így lesz majd a feleségével is. Márpedig az ilyesmi is nagyon fontos a nőknek (és a férfiaknak is), hogy legyen néhány közös – akár nőiesnek mondott – tevékenység, amelyet mindketten szeretnek. Még huszonéves koromban ismertem egy férfit, aki elmondta, hogy ő szokta befesteni otthon a felesége haját. Ez akkor nagyon megfogott, értékelem, amikor egy férfi nem szégyelli, hogy a szerelme kedvéért ilyen „nőies” dolgokban is kész részt venni, sőt, netán még örömét is leli bennük.

Dani fiam egészen más természet: nagyon szemérmes és hallgatag, csak találgathatom, mi van a fejében. Azt már megtanultam, hogy nem szabad faggatni – különösen lányokról nem –, mert akkor teljesen bezárkózik, és elutasító lesz. Néhány ösvényen lehet csak őt megközelíteni: az autók, a sport, a számítógép felől. Érzelmi ügyekben viszont alighanem attól fél, hogy kiszolgáltatja magát, ha beszél. Nem nagyon tehetek mást, minthogy kérdezés nélkül is elmondom a véleményemet dolgokról, emberekről, kapcsolatokról.
Amikor kicsik voltak, nagyon élveztem a meleg, szoros testi közelséget: imádtam őket puszilgatni, beszívni a babaszagukat. Volt idő, amikor szomorúságot éreztem, hogy megnőttek, és távolodnak tőlem. Most egy ideje pedig az szerez örömöt, hogy látom, ahogy férfiasodnak – testileg és lelkileg is.


A témáról bővebbet a Nők Lapja június 8-án megjelenő, 23-as számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top