Aktuális

Ha a vidéki nagymama csak a szomszédnak adatott meg…

A cél egy: ne unatkozzon a gyerek, jó helyen legyen, ne érje baj, de ha nincs ott a szülõ, az edzõ, ki segít, ki figyel? Például a Magyarországi Éjféli Sportbajnokság Egyesület.






Ha a szülőknek csak két hét szabadságuk van, ha a vidéki nagymama csupán a szomszédnak adatott meg, ha a hiper-szuper tábor túl drága, akkor hova fordulhatunk? Mit engedhetünk meg egy kamasznak a vakáció alatt? És ők mit szeretnének? Mennyiben vállal részt a nyárból az iskola? Összeállításunkban szülők, gyerekek és pedagógusok mondják el saját ,,receptjüket”. Jó hír a tiniknek, hogy pszichoanalitikus szakértőnktől azt is megtudtuk: a képernyő előtt töltött órák nem feltétlenül üldözendők…

A témához kapcsolódó további írások:


Ha a szülőknek csak két hét szabadsága van


Ha a hiper-szuper tábor túl drága


Nyáron segít-e az iskola a szülőknek?


Az összeállítást készítették: Szigeti Hajni, Dudics Emese, Fejős Éva és Hegedűs Vivien

Emlékeznek még a „pingpongdokira”, dr. Faragó Sándorra, aki a kallódó gyerekeknek esti sportolási lehetőséget kínált péntek, illetve szombat éjszaka? Az elmúlt tizenöt évben húsz-huszonkét új klub alakult ebben a szellemben, szerte az országban, és jó néhány klubvezető fontosnak tartja, hogy az együtt töltött estéken kívül, nyári táborokba is el tudja vinni a srácokat.
– Van olyan klubunk, ahol öt nyári hétvégére, van, ahol egy-két teljes hétre tudnak tábort szervezni a munkatársaink – meséli Jakab Péter, a Szentendrei Éjszakai Sportbajnokság vezetője, az Egyesület elnöke. – A lényeg, hogy a gyerekek valóban érdekes élménnyel gazdagodjanak, hogy olyan sportokat, tevékenységeket próbáljanak ki, amelyekre eddig nem volt lehetőségük – és, ha a családjuk anyagi lehetőségeit nézzük, nem is lenne soha. Ide nem kell kajakot hozni ahhoz, hogy kajakozhassanak, nem kell pingpongütő ahhoz, hogy játszhassanak, sőt, még az ételért sem kell fizetniük. Egy nap vagy egy hét – szinte mindegy, mennyit tudunk „összepályázni”, az a fontos, hogy nem szakad meg a folyamatosság, a fiatalok tényleg azt érezhetik, hogy ők egy klubhoz tartoznak, amely akkor is üzemel, ha az iskola bezár. Van hova menni, ha nincs balatoni nyaraló vagy vidéki nagyi – jelentkeznek is a gyerekek, nem





Jakab Péter, a Szentendrei Éjszakai Sportbajnokság vezetője
százszámra, de, akinek szüksége van erre a „családpótló kisközösségre”, az idetalál.
Sokan mégis azt hiszik, hogy ez a drogosok, alkoholisták gyűjtőhelye – még tanároktól is hallottam, ahogy eltiltják tőlünk a diákjaikat! Pedig épp fordítva igaz: mi nem „leszoktató intézmény” vagyunk, ezt a feladatot nem is tudnánk felvállalni. A mi célunk a megelőzés, ide azok a periférián élők jönnek, akiket még nem fertőződtek meg.

A témáról bővebbet a Nők Lapja június 15-én megjelenő, 24-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top