Aktuális

Nyáron segít-e az iskola a szülõknek?

Az iskolai táborokhoz nem árt egy jó adag tanári aktivitás és kreatívitás sem. Szerencsére vannak olyan intézmények, ahol a gyerekek még válogathatnak is és vannak olyan tanárok, akik nyáron is dolgoznak!




A közoktatási törvény nem kötelezi az iskolákat arra, hogy a nyári szünet alatt is gondoskodjanak a tanulók felügyeletéről, ugyanis a gyermekvédelemről szóló törvény ezt a feladatot az önkormányzatokra szabja ki – tudtuk meg az Oktatási Minisztériumtól. – Az önkormányzatoknak ellenben kötelességük, hogy megszervezzék az úgynevezett nyári napközit, amely lehet akár az általuk fenntartott oktatási intézményben, tehát az iskolában is, de lehet egy távolabbi táborban is, ahova például busszal viszik minden nap a gyerekeket.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolájában például a tanulók harmada vesz részt nyaranta legalább egy, az iskola által szervezett táborban. A negyedikesek Síkfőkúton búcsúznak az alsó tagozatos évektől, a balatoni táborban keveredik az alsós és a felsős korosztály, a vándortábor és a természetjáró tábor pedig inkább a nagyobbak számára szerveződik. Aki még különlegesebb kalandokra vágyik, a Kavics elnevezésű „országépítő” táborban tölthet másfél hetet.
– Nyáron az egész éves szakköri munkát koronázzuk meg a táborozással –– meséli Nagy Mariann tanárnő. – Minden évben kijelölünk egy témát, és ahhoz igazítjuk a játékot. Tavaly például Nagycenken jártunk, a témánk pedig a reformkor volt. Minden gyerek kapott egy korabeli karaktert, és a tábor ideje alatt az ő személyiségébe bújt. Az idén harmincheten Jászszentandrásra megyünk, és a lovagkorba „kirándulunk”.






Nagy Mariann tanárnő
Nagy Mariann már tíz éve szervezi ezt a programot, s úgy érzi, az általános iskolás korosztályra mostanában nem figyelünk annyira, az iskola is „elengedte a kezüket”.
– Jó lenne, ha a gyerekek sokszínű közegben nőnének fel. Ráadásul bizonyos készségeket, az alkalmazkodást vagy a türelmet csak közösségekben lehet elsajátítani. Nekem fontos volt, hogy ilyen közeget teremthessek számukra.
S hogy nem áldozat-e a kísérő tanárok részéről, hogy néhány hét elúszik a nyarukból? Mariann csak nevetve legyint:
– Hiszen én imádom ezeket a napokat! Nálunk például sosincs takarodó, nem kell a fegyelmezéssel foglalkoznunk. Nem muszáj éjszaka virrasztanunk, mert természetes, hogy virrasztunk – éjt nappallá téve játszunk a gyerekekkel!






Ha a szülőknek csak két hét szabadságuk van, ha a vidéki nagymama csupán a szomszédnak adatott meg, ha a hiper-szuper tábor túl drága, akkor hova fordulhatunk? Mit engedhetünk meg egy kamasznak a vakáció alatt? És ők mit szeretnének? Mennyiben vállal részt a nyárból az iskola? Összeállításunkban szülők, gyerekek és pedagógusok mondják el saját ,,receptjüket”. Jó hír a tiniknek, hogy pszichoanalitikus szakértőnktől azt is megtudtuk: a képernyő előtt töltött órák nem feltétlenül üldözendők…

A témához kapcsolódó további írások:
Ha a hiper-szuper tábor túl drága


Ha a vidéki nagymama csak a szomszédnak adatott meg 


Ha a szülőknek csak két hét szabadságuk van


Az összeállítást készítették: Szigeti Hajni, Dudics Emese, Fejős Éva és Hegedűs Vivien

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top