Aktuális

Jégmamák, mini királynõk, remények

Kislányok tangabikiniben, neccharisnyában, push-up melltartóban, piros rúzzsal (is). Versenyeznek – versenyeztetik õket –, ki a szebb.





Hat éves a legkisebb, tizenkettő a legnagyobb. A többség nem kezdő: modelltanfolyamokkal, szépségversenyekkel a hátuk mögött érkeztek ide, a „Miss Mini” nevezetű országos megmérettetésre. Anyu, apu a nézőtéren. Szülők, akik értik, mire megy ki a játék. Vagy nem.

„Hogy nézel ki?! Húzd ki magad, ki a cicit!”, méltatlankodik az előttem ülő anyuka, miközben lerángatja a bugyit nyolcéves, dundi gyermekéről a külvárosi művelődési ház nézőterén. Főpróba van, ruhás. A kislány amennyire tud, ellenkezik, de ha már így, ruha nélkül maradt, legalább a kezeit odaszorítja maga elé, majd rémülten pillant a mellette elhaladó világosító bácsira. „Nézd meg a többieket, ők nem szégyenlősek!”, vált bíztatóra anyuka barátnője, és a környező, fejlődésben lévő csupasz testek felé int. De már szaladni kell a színre: a műsorvezető néni egyenként, név, kor és persze sorszám szerint szólítja a versenyzőket.





Megannyi Trixi, Cintia, Klarissza és Melody lép elő. Van itt minden: visszafogott pukedli, „édes” csókdobás, és megdöbbentően nagylányos, profi csípőkörzés. Szólítják az előbbi szégyenlős kislányt: kezeit most még jobban szorítja csupasz pocakjához, és a padlót bámulva oldalaz a reflektorfénybe. „Elegem van! Én most már megmondom neki, ha nem húzza ki magát, nem jövünk holnap! És a McDonald’s- ba se megyünk!”, tervez anyuka ingerülten. Pár sorral arrébb egy apuka húzza a száját: „Nem jó! Olyan, mintha vécézned kéne. Így…”, feláll, és bemutatja a nőies színpadi pukedlit. A gyerek feszülten igyekszik leutánozni. Még mindig nem… Kislány egyre ijedtebb, Apuka egyre idegesebb. De kitart. Mutatja újra. És újra. Másnap már nem lehet hibázni.





„A gyerek meg imádja…”

Itt a nagy nap: ma eldől, ki a legszebb. Jennifer Lopezesen szexisre vett vagy éppen Sophia Lorennek dámásított minikirálylányok rohangálnak a folyosókon, illetve tömörülnek a szűk öltözőben. Estélyiben kezdenek a kicsik, egy óra múlva. Az anyukák buzgón dolgoznak a gyerekeken: repül a hajlakk, erősödik a smink, némelyek még csillámot is kapnak push-up melltartóval megtámogatott, alakuló dekoltázsukra. A mosdóban néhány hétéves latolgatja az esélyeket: „ec-pec-kimehetsz… Ki lesz a királynő?” Nevetnek. Még…





„Ne haragudjon, maguk újság, ugye? Arcokat keresnek?”, érdeklődik nálam egy mama, de máris ott terem egy másik hölgy. Igazi karriertörténetet mesél: kislánya már „vállig érő, fürtös hajjal” született… később pedig állandóan megállították az utcán, miért nem viszi őt szépségversenyre. Aztán mikor négyéves lett, végre rászánta magát: „Azóta négy modellversenyen voltunk, és a reklámokba is bekerült… A gyerek meg imádja”, újságolja büszkén. És tényleg imádja. Sokan már gyakorlott szépségversenyzők, de vannak kezdők is. „Azt mondták, nem olyan csúnya, és gondoltuk, próbára tesszük, mit tud”, magyarázza egy mama kedvesen, és nyolcéves kislánya vállára illeszti a lakkretikült. Aztán tovább magyaráz: „De persze három éve már elvégzett egy modelliskolát, a nővérével együtt. És benne volt a tévében is. Meg egy katalógusban. És tavaly is volt versenyen, ott második udvarhölgy lett.” A kislány erre nem emlékszik, de anyukája kisegíti, és végül minden a helyére kerül.

A teljes cikk a 24. heti, június 15-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top