Aktuális

Könnyedén a kánikulában!

A nyári nagy melegben felgyorsul az anyagcserénk, ennek következtében a bennünk lévõ jin-jang egyensúlya kibillenhet, és a csí-energia is könnyebben elhasználódhat.




Izzadunk, gyengének érezzük magunkat, csökken az étvágyunk, így fáradékonyak leszünk, és fogékonyabbak a betegségekre. Töltődjünk fel, és hűtsük le magunkat a hagyományos kínai orvoslás praktikáival, dr. Yu Funian tanácsai alapján!

1. Energiatonizáló ételek

• Hal, hús, tojás, tej, bab: a fehérjebevitellel,

•  paradicsom, görögdinnye, őszibarack, szilva, eper: C- és B-vitaminnal,

• ásványvíz: ásványi anyagokkal, nyomelemekkel.


2. Hűsítő ételek

•  Görögdinnye: magas a cukor-, ásványi anyag- és fehérjetartalma. Csillapítja melegérzetünket, csökkenti szomjúságunkat, méregtelenít, könnyíti a vizeletürítést, kiűzi a rossz energiákat. Védi az ereket, jó hatással van a magas vérnyomásra, a vesegyulladásra. De vigyázzunk, nagy mennyiségben csökkenti a gyomor savtermelését, rontja az emésztőfunkciót! Három óránál hosszabb időre ne hűtsük be, mert a gyomor- és lép-jangot elemészti, ha túl hidegen fogyasztjuk.

• Eper: nedvesíti a tüdőt, kiüríti a köpetet, megállítja a hasmenést. Könnyíti az emésztést, csökkenti az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés veszélyét. Jó hatású aranyér, magas vérnyomás és magas koleszterinszint esetén.

• Paradicsom: hűsíti a vért, méregtelenít, csillapítja a szomjúságot. Csökkenti a lázat, a gyomorban lévő hőséget és a keserű szájízt. A kínai gyógyászatban mint a zöldséget és gyümölcsöt is alkalmazzák.

• Uborka: mivel a magas víztartalmú zöldségek közé tartozik, tisztítja a bőrt, meggyorsítja a gyomorbél-rendszerben pangó ételmaradékok és a bélsár kiürülését. Csökkenti a koleszterinszintet, segíti a cukoranyagcserét: fokozza a cukorfelhasználást és csökkenti a zsírraktározást.


Nyári tippek

• Külföldi konyha

Ha gyomrunk érzékeny a nyaralás közben, külföldön megkóstolt ételekre, a vakáció alatt fogyasszunk gyakran uborkából, fokhagymából és almaecetből készített salátát! Ezzel megelőzhetjük az emésztési zavarokat és a gyulladásos bélbetegségeket, illetve kitisztítjuk szervezetünkből a baktériumokat.

•  Meleg ellen

Reggel indítsuk a napot egy csésze meleg teával, este pedig zárjuk egy tányér forró levessel – így erősítjük a vese-esszenciát, a csít, csillapítjuk a szomjúságot és a bennünk tomboló hőséget, ráadásul az ősi kínaiak szerint ez a hosszú élet (egyik) titka.

(Dr. Yu Funian legközelebb a magas vérkoleszterinszint csökkentésére ad tanácsokat.)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top