Aktuális

Minifürdõk

Napjainkban egyre fontosabb szerepet kap a fürdõszoba, ezért az új lakásokban sokan már úgy építik ezt a helyiséget, hogy minden igényt kielégítsen.

Régen azonban e „mellékhelyiségnek” nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget, így sok lakásban csak alig pár négyzetméternyi területet adtak neki. Ám ötletes elrendezéssel, jó helykihasználással kis alapterületen is kialakítható a kényelmes és kellemes hangulatú fürdőszoba.

Ahogy azt a hozzánk érkező számtalan levél is mutatja, a magyarországi lakások (régi építésű és panel egyaránt) nagy részében a fürdőszoba alig nagyobb négy négyzetméternél. Ezért sokaknak gondot okoz, hogy miként lehetne ezt a kicsi helyiséget úgy berendezni, hogy kényelmes, esztétikus és viszonylag tágas legyen. Az alábbiakban erre mutatunk példákat.

Zuhany kontra kád

A legegyszerűbb módja annak, hogy több helyet nyerjünk a fürdőben, ha a kádat zuhanyfülkére cseréljük. Ha épp nincs kisgyermek a családban, ez ideális megoldás, hiszen a tusolás sokak szerint egészségesebb, ráadásul kevesebb vizet is használunk. Ha valaki mégis egy kis kényeztetésre vágyik, igényei és pénztárcája szerint választhat gőzkabint, vagy akár egyszerűbb kivitelű, masszázsfúvókákkal ellátott zuhanypanelt is. Az általában ablaktalan helyiségbe világos színű, vidám csempét válasszunk, a sárga például napfényes derűt varázsol a fürdőnkbe.

Ha a vécé is itt van…






Sokszor előfordul, hogy a kád és a mosdó mellett még a vécé is itt található. Ennek áthelyezésére általában nincs mód, ezért célszerű úgy kialakítani a helyiséget, hogy a két funkció némileg elkülönüljön egymástól. A rajzon látható fürdőben a kád helyére szintén tusoló került, mellette az egyik oldalon elfér egy tároló, a másikon pedig a vécé. Hogy ez a belépők tekintete elől némileg szeparálva legyen, elé egy kb. egy méter magas parapetfal épült. Erre szerelhető a mosdókagyló, melynek különleges alakja lehetővé teszi, hogy a szűk hely ellenére is kényelmesen lehessen benne kezet mosni.

Mégis kád!

Sokan semmi pénzért nem mondanának le a fürdés élvezetéről, hiszen nincs is annál jobb, mint egy fárasztó nap után elnyúlni az illatos, forró vízben. A kád persze több helyet foglal, de jó elrendezéssel megoldható, hogy mindennek legyen helye. Érdemes például kisebb mosdókagylót választani, hogy alatta és mellette még néhány szekrény is elférjen. Itt tárolhatók a pipereholmik (nincs lehangolóbb a kád szélén sorakozó, félig kiürült tusfürdős és samponos flakonok látványánál…). Barátságosabb lesz a fürdő, ha csak oda teszünk csempét, ahová feltétlenül szükséges. A polcok, képek és a szárazvirágok meleggé, szobaszerűvé teszik fürdőszobánkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top