Aktuális

A lélek személyi edzõi

Új módszer terjed a világban, meglehetõsen nagy sebességgel. A coaching a nyolcvanas években, amerikai terapeuták által kifejlesztett, lelkierõ-növelõ egyéni önismereti képzés. A coach és kliense bizalmas körülmények között.





Az erre a célra kialakított feladatok segítségével fedezik fel a kliensben lévő erőt, amellyel saját magát sikeresebbé, boldogabbá teheti. A coach hasonlóan dolgozik, mint a személyi edző a konditeremben, de a testi helyett a lelki állóképesség megerősítésére összpontosít.

A szabad döntések korát éljük. A lehetőségek határtalanok, mégis, néha mintha irányt tévesztenénk. Kevesen vallják magukat igazán boldognak, önmagával harmóniában élő, magát őszintén sikeresnek valló emberrel találkozni manapság ritka alkalom.
Természetes, hogy belekapaszkodunk mindenfélébe, ami segíthet kikormányozni magunkat a zátonyok közül, vagy megtámaszthatja megroggyant lelkünket. Mindenki másra esküszik, van, aki az ezotériába menekül. A coaching viszont nélkülöz mindenféle földöntúli hókuszpókuszt és maszlagot: nagyon is evilági, praktikus, a problémákra és azok megoldására koncentrál.









Szász Masover Kata
Farmer helyett tréning

A coachingnak többféle ága is létezik. A legismertebbek ezek közül a Business Coaching (üzletviteli önismereti képzés és vezetői készségfejlesztés) és a Life Coaching (önismereti képzés).
– A munkahelyi coachingban nem hiszek, mert szerintem az egész személyiséget kell fejleszteni – cáfol rögtön a felosztásra Szász Masover Kata, coach, aki tizenhét év után költözött haza Amerikából. Ott járt jogi egyetemre, majd New Yorkban és Kaliforniában dolgozott ügyvédként. Utána iratkozott be egy coaching-intézetbe, és miután elvégezte, váltott hivatást. – Sokáig dolgoztam kint coachként. Mindenki más problémával keresett fel. Volt, aki a klientúráját akarta bővíteni, ám volt, aki azzal jött, hogy valami nagyon hiányzik az életéből, de nem tudja, mi az. Gyakran előfordult, hogy párkapcsolati problémával jelentkeztek, de akadt olyan is, aki úgy érezte, a munkahelyén nem becsülik eléggé. A coach ugyan amerikai módszer, de tökéletesen illeszkedik a magyar viszonyokhoz. Az embereknek mindenhol ugyanazok a vágyaik, a kudarcaik, a félelmeik. Csakhogy a magyarok nem szeretnek segítséget kérni. Szégyellik. Pedig a coachingot nem beteg embereknek találták ki, hanem a sikereseknek, akik nagyobb boldogságot, örömöt és stabilabb egyensúlyt szeretnének elérni. Az emberek Amerikában coachingra költik a pénzüket – akkor is, ha nincs belőle túl sok. Magyarországon meg inkább megvásárolnak egy jó drága farmert. Kifelé akarják mutatni, hogy mennyire jók, és nem foglalkoznak önmagukkal.
Kárpáti Tímea Magyarországon sajátította el a coaching mibenlétét.
– Egy barátnőm – aki már ismerte a coachingot – mondta nekem egyszer, „Te egy született coach vagy”. Mindig is ezt csináltam, csak éppen nem tudatosan. Folyamatosan beleakadtam mindenféle problémákba, és amiket tanácsoltam, azt hasznosítani tudták. Így szereztem a számítógép-programozó, a környezetmérnök, és menedzseri MBA-fokozatom mellé, távoktatással egy amerikai cég coaching-diplomáját.








Kárpáti Tímea
Ugrálj, beszélgess!

– Ha valaki megkeres, elbeszélgetek vele a coachingról, elküldöm, hogy nézze meg a weblapomat, ezután pedig egy ingyenes próbabeszélgetés következik – mondja Szász Masover Kata. – Utána házi feladatokat kapnak. A coaching folyamán mindent együtt találunk ki – így a házi feladatot is. Ez mindig más és más. Például: gondolkodjanak el egy bizonyos kérdésről a problémájukkal kapcsolatban, vagy tegyenek meg valamit, amit eddig még nem tettek, de szeretnének. Egy hét múlva beszélünk újra, éspedig arról, változott-e valami az elmúlt időszakban. A változások nem az üléseken, hanem ezek között történnek. Rákérdezek, mi újat vettek észre önmagukon vagy a világban. Egy hét múlva kiderül, akarnak-e velem dolgozni vagy sem. Ha igen, akkor egy kétórás beszélgetéssel indítunk. Megvizsgáljuk, hol tartanak a jelenben, és azt is, hová szeretnének eljutni a coaching által. Górcső alá vesszük az életük összes részét: a párkapcsolatukat, a karrierjüket, a pénzügyi helyzetüket. Ezek után elkezdődnek a heti-kétheti találkozások vagy telefonos beszélgetések. Minden attól függ, hogyan állapodunk meg. Ügyfeleimmel szokatlan dolgokat végeztetek. Ugrálunk, képeket nézegetünk, sétálunk – mindent megteszünk, ami a legjobban segít abban, hogy kizökkentse őket abból a nézőpontból, amelybe beragadtak. De a legfontosabb: a beszélgetés.


A teljes cikket a Nők Lapja szeptember 7-én megjelenő 36. számában olvashatod!






Szász Masover Kata írásai az NLC-n

• Legyél sokkal sikeresebb!»

• Sikerakadémia»

• Rólad van szó!- Dönts szabadon!»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top