Aktuális

Pénzért – külföldrõl?

– Tudod, mit gondolok? – kérdezi Mariann, aki hasonló cipõben járt. – Azt, hogy több nõ kellene a politikába, aki átérzi, hogy milyen rossz gyerek nélkül élni! Aki bátran elõvezet egy ilyen törvénymódosítást, mert a család az élet értelme.




A hét témája a Nők Lapjában:
Petesejt-adományozás

Talán emlékeznek olvasóink, két évvel ezelőtt éppen lapunk tárta fel azt a problémát, hogy azok a meddő nők, akiknek utolsó reménye, hogy mástól kapott (adományozott) petesejt megtermékenyítésével essenek teherbe, nem, vagy csak a törvényt megkerülve juthatnak petesejthez, és válhatnak anyává. Mivel akkor az ombudsman is aggályosnak tartotta a hatályban lévő törvényt, annak módosítását javasolta. Azonban egyelőre nincs senki, aki beterjesztené a törvénymódosítást a Parlament elé. Magyarul: minden maradt a régiben, maradtak a kiskapuk – és sokak számára a reménytelenség.

További írások:

• Idegennek petesejtet?»

• “Amikor már lemondtunk róla…”»

Az összeállítást készítette: Fejős Éva  
– Lehet örökbe fogadni, igen, bár ennek nehézségeiről is sokat cikkeztetek, sokan mégis saját maguk akarják világra hozni a gyermeküket. Azt gondolom, minden ember, minden nő alapvető joga, hogy gyermeknek adjon életet! Micsoda kegyetlenség ettől megfosztani azokat, akik a tudománynak köszönhetően mégis szülőkké válhatnának! Miért kényszerítik csalásra a meddő párokat, miért kényszerítik csalásra az orvosokat? Mindenki tudja, hogy ismeretlennek senki sem adományoz petesejtet, mégis érvényben tartják ezt a törvényt, és ezzel tulajdonképpen legalizálják a csalást! – mondja indulatosan. Nem véletlenül. Mariannak a húszas évei végén, idő előtt kezdett kimerülni a petefészke, és korai klimaxba jutott. Ugyan többször is próbálkoztak lombikbébiprogrammal, de sosem értek meg megfelelő petesejtjei. Az orvosa az adományozást látta utolsó lehetőségnek.

– A húgom felajánlotta, hogy segít, de mivel még nem szült, nem akartuk kockáztatni az esetleges későbbi terhességét. Az egyik internetes fórumon találtunk két lányt is, aki segített volna, de amikor megtudták, hogy milyen kezelés előzi meg az adományozást, visszaléptek. Egyikük azt mondta: ne haragudjunk, de ehhez nem ismer minket eléggé. Ha barátnők lennénk, nem tétovázna, de így inkább nem vállalja. Megértettük őt – és azt is, hogy csak közeli ismerős segíthetne rajtunk. Csakhogy egyik barátnőm sem felelt meg a feltételeknek. Ekkor ismét az internethez fordultunk, csak ekkor már nem magyarul: beütöttük egy keresőprogramba a „petesejt-adományozást” angolul, és hihetetlenül sok amerikai klinika, intézet honlapját találtuk meg. Az egyik donorközvetítő szervezet az információs anyag alapján szimpatikussá vált számunkra. Kerek perec leírták, hogy a befogadót körülbelül tízezer dollár költség terheli egy-egy adományozáskor, de választhattunk, hogy szeretnénk-e megismerni a donort, még választási lehetőségeket is kínáltak. Háromszor utaztunk a tengerentúlra, a szervezetnél még klinikát is ajánlottak, ahol elvégeznék a lombikbébiprogramot. Fotóról választhattunk a donornak jelentkezők közül, persze próbáltunk külsőre hozzám hasonló lányt választani. Komoly szerződést kötöttünk, és előre kellett fizetnünk. Egyébként a donorokkal is mindenre kiterjedő szerződést kötnek. Náluk nincs donorhiány, ugyanis aki adományozónak jelentkezik, néhány ezer dollár térítést kap a procedúráért.

A témáról bővebbet a Nők Lapja október 26-án megjelenő 43-as számában olvashatsz! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top