nlc.hu
Aktuális
Soha ne gyengülj el, soha ne sírj!

Soha ne gyengülj el, soha ne sírj!

Aki szokott bazárba járni, tudja, hogy a piacon alig-alig találhatni csendesen a portékája mögött elüldögélõ kereskedõt - a kisebb-nagyobb hévvel történõ tukmálás, mondhatni, a túlélés alapfeltétele.





A hét témája a Nők Lapjában:
Higgadt oroszlán, vagy harcias amazon legyek?

Hiba volna azt gondolnunk, hogy az élet csatamező, amelyen folyton kivont karddal kell rohangálnunk. Ezernyi módja van annak, hogy elérjük céljainkat. De azért nem árt olykor, ha van az eszköztárunkban egy kis rámenősség – ne szépítsük: erőszakosság -, hogy bebizonyítsuk, ilyen leányt/legényt még nem hordott a hátán a Föld! És hogy tudassuk, minket aztán nem lehet úton-útfélen zsebre vágni! Vagy legalább, hogy jelezzük: mi is a világon vagyunk. És… Na mindegy! Szóval, hogy szeretnénk egy kis levegőt venni! Ha még jut.

További írások:

• “Fontos, hogy mást ne bántsak meg” »

• Talán még ma is várná a gyest »

• A leghatásosabb női agresszió: a megsértődés »

Az összeállítást készítették:

 Mihalicz Csilla, Fejős Éva, Kégl Ágnes, Wlcsek Anna 

A tömegben, hangzavarban elvész a néma, bármilyen is az áruja. Ugyanígy, aki saját magát szeretné “eladni”, nem várhat ölbe tett kézzel, amíg fölfedezik benne a rejtőzködő zsenit. Ugyanakkor nem árt ügyelni a mértékre – a törtetés ugyanis visszatetszést kelt, sőt, visszacsap. Aki folyton nyomul, hevesen, és másokat befeketítve igyekszik a környezetét rádöbbenteni, mennyire nélkülözhetetlen, azt olykor csak azért is nélkülözik – ijesztő a távlat, hogy mi lenne, ha magasabbra kerülne. Választanak helyette egy esetleg kevésbé rátermettet, aki kezelhetőbb természetű.
– Nem kell férfias eszközöket bevetni ahhoz, hogy egy nő érvényesüljön, de kétségtelen: jobban meg kell dolgoznia érte, mint egy férfinak – állapítja meg Andrea von Finckenstein. A fiatal, magyar származású nő ma a saját cégét vezeti, de hosszú út vezetett idáig. Tizenkét évesen hagyta el a szüleivel Magyarországot. Sydneyben végzett egyetemet, majd Bonnban dolgozott sajtóreferensként az Ausztrál Nagykövetségen. Ezután Németország egyik legnagyobb lapkiadójánál helyezkedett el. Majd jött a szerelem és a házasság.
– Felmondtam a munkahelyemen, mert bankár férjem New York-i állást kapott. Egy évig bírtam munka nélkül, aztán visszamentem Németországba, ahol egy multinacionális médiacég felső vezetésébe kerültem. Vártam, hogy a férjem hazajön – de hiába. Elváltunk, és én még inkább belevetettem magam a munkába. Kiváló kapcsolatrendszert építettem ki, kezdtem kiismerni magam a cégeladások területén, amikor állást ajánlott az egyik nagy, londoni befektetési bank. Úgy éreztem, még fejlődnöm kell ezen a területen, ezért nem mondtam rögtön igent. A cég egy évet várt, mire bólintottam az ajánlatra. A londoni bankvilágban egy nőt, főleg, ha nem oxfordi vagy cambridge-i diplomával rendelkezik, szinte semmibe vesznek. Reggel nyolctól este tizenegyig dolgoztam, muszáj volt többet felmutatnom ahhoz, hogy elfogadjanak. Ma már “szabadúszóként” dolgozom a cégeladások területén, az ügyfelek külföldről is, Magyarországról is megtalálnak.







Andrea von Finckenstein
Íme, a receptem az érvényesüléshez:

1.
Légy tisztában a gyenge pontjaiddal, és ne tedd magad nevetségessé azzal, hogy úgy teszel, mintha mindenhez értenél! Amit nem tudsz, arra találd meg az embert, de az irányítást tartsd meg!
2. Légy bátor, mondd ki az ötleteidet, de csak a megfelelő helyen, a megfelelő időben!
3. Bízz magadban, és érvelj racionálisan! Összegezd a mondanivalódat, és válaszd ki a legfontosabb pontokat!
4. Vállalj kockázatot!
5. Munka közben soha ne gyengülj el, ne sírj! Megfelelő technikával leküzdhető a gyengeség. (Amikor elkezdtem a bankban dolgozni, egy prezentáción egyedüli nő voltam a teremben, és amikor a nap végén rám került a sor, a stressz miatt remegett a hangom, majdnem elsírtam magam. Emlékeztetnem kellett magam: azért vagyok itt, mert én tudom erről a kérdésről a legtöbbet.)
6. Legnagyobb kincsünk a kapcsolatrendszerünk. Én például ráírom a névjegykártyákra, hogy az illető mit mondott, ami számomra fontos.

A karrier ára az volt, hogy Andrea nem tudott a magánéletére koncentrálni. Három és fél éve távkapcsolatban van egy olasz férfival, aki hamarosan Budapestre költözik, és onnantól a családtervezés lesz az elsődleges projekt.


A témához kapcsolódó további írásokat a Nők Lapja november 9-én megjelenő 45-ös számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top