nlc.hu
Aktuális
Egy igazi komédiás

Egy igazi komédiás

Színésznek készült, médiasztár lett. Nagy hátránnyal indult, és magasra jutott a honi sztárvilágban. Nem felejtette el életének sanyarúbb korszakát, bár a sötétebb tónusú történeteket is komédiás tehetséggel meséli.




Nem vár üzenet, pedig Claudia sehol. Egész órás nyargalászásba kezdek a különféle tévéstúdiók között, kezemben a semmibe kicsöngő telefonnal. Az őrző-védők biztatnak. Valaki végül megszán, intézkedik.
Végre megérkezik Claudia. Szőke, karcsú, megkapóan fiatal. Kiderül: malőr történt, korábban indult a felvétel. A művésznő megbeszélt interjúnk idején már a stúdióban ücsörgött.
Két nappal később, A született feleségek című sorozat második epizódjában, Mary Alice azon mereng: “Milyen kár, hogy manapság senki nem figyel senkire. Brenda Strong Liptai Claudia hangján szólal meg magyarul.
Amúgy Mary Alice az első részben végez önmagával. Szellemhangján narrátor lesz a továbbiakban. Liptai Claudia viszont testet ölt majd előttem. De csak hosszú napok múlva. Elcsípni nem sikerül, s hiába a hátrahagyott névjegy, ő egyáltalán nem keres. Ám szublimált állapotában is jelen van. Nem csak reggel, műsorvezetőként a kávé mellé. Élete másként is nyitott könyv a népség-katonaság előtt. Pontosabban: bulvárhírek, interjúk áradatában.
Ne izgulj – eresztett utamra az asszisztense, – te is biztos eléred majd.” Nem izgultam, lapozgattam.
Legendáriumok szerint Claudiának három hónapos korában kinőtt a foga, tíz hónaposan járt, kétévesen már késsel-villával evett. Édesanyja táltosnak gondolta. Kislánykorában étvágya gyenge, az iskolába mégis fél grillcsirkékkel, vekni kenyerekkel eresztik – az aggodalom olykor kínos a gyereknek.
Édesapja mackós figuraként rajzolódik meg az interjúkban. Idolja a későbbi férfiaknak, bár családjától idővel különválik. Claudia édesanyja népes rokonságával tölt boldog nyarakat a Balatonnál. A nagybácsik reggel hatkor tartanak hűtőtáskás, pokrócos stipi-stopit a parton. Egész napos mulatság és jókedv, einstandolják a fél szepezdi partszakaszt.
Ami az egyéb évszakokat illeti: Liptai Claudia emlék-interjúiban visszatérő elem a szegénység motívum. “Szenespincében laktunk” – sarkítja egyszer. Édesanyja húsz évig egy orvosi-műszer cégnél dolgozott, majd az új főnök miatt felmondott. Varrónő, vásározó, később virágárus. Utóbbi elvben jó biznisz. Ám ő – emlékezik lánya a lapokban – csokrai zömét nyugdíjasok között osztogatta el.
Claudia kissé kötekedő gyerek lett. “Az iskola nem cirkusz. Ha lányát ilyen intézménybe akarja járatni, kérjük, vegye ki“, idézi az édesanyjával aláíratott hajdani intőt a mai pletykalap. Claudiát a második év végén kicsapják a Kaffka Margit Gimnázium képzőművészeti szakjáról. Két esztendeig számítógépes tenyérjóslásból él. Később estin érettségizik.
Interjúkban gyakran említi, személyiségének meghatározó jegye az érzékiség. Már elemistaként szerelmes levelekkel ostromolja a célszemélyt. Vehemenciája riasztja a kortársakat. Tizenhat évesen mégis átesik a tűzkeresztségen, valami mulatóban, felejthetően. Maga nyilatkozott erről, egy óvatos kérdésre adott bőbeszédű válaszban. Nem tagadta le későbbi bulista, intimjellegű – látensen persze szerelemkereső – “ámokfutását” sem. Utóbbinak az esti gimnáziumban vetett véget egy szelíd lelkű tűzoltó mellett, akinek még azt sem engedte sokáig, hogy a kezét megfogja.
A maturált Liptai Claudia sikertelen főiskolai és Nemzeti Stúdiós felvételi után csatlakozik a GNM színitanoda csapatához. Említi egyszer, azért, mert érdekes emberek közé vágyott. Második felvételije a Színművészetire sikeres. A vizsgabizottsággal pikírt: Lady Machbeth monológjához kér egy Lord Machbethet. Mit képzel magáról – intik. Ám ő visszaszól a Huszti Péter elnökölte testületnek: talán egy sincs köztük, aki tudná a klasszikus szerep szövegét?
(Személyes emlékem Claudia fodrászlánya a Jóestét, nyár, jóestét szerelem című vizsgadarabban. Epizódalakításában hitelesen hozta a társadalmi periféria erős hangját. Ám esendőségében mégsem volt közönséges.)
Diploma után a Vígszínházhoz szerződött, ahol azonban parkolópályára állítják. A moccanatnyi szerepek nemigen viszik előre. “Keresni kell a tömegben” – írja róla egy kritika. A másik azt elemzi, hogy a GNM tanoda karakteres komikája olyan lett, mint bármelyik ifjú színésznő. Liptai Claudia azt meséli a lapokban arról az időszakról: érezte, nem ilyen lovat akart. Belátta, a színész csak akkor lehet naggyá, ha művészi szerelemre lobban iránta egy rendező.

Cikkünk folytatását a Nők Lapja Évszakok december-januári számában olvashatja el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top