Aktuális

Egy kis fenyõbotanika

A kertészeti árudákban, faiskolákban, piacokon december elejétõl árusítják a legkülönfélébb fenyõket. Hogy ki, mekkora fát állít, sok mindentõl függ.

Meghatározó lehet a gyerekek száma, életkora, a rendelkezésre álló hely, s nem utolsósorban az anyagi helyzet is beleszólhat a választásunkba.
Leggyakoribb a lucfenyő, de kapható többek közt jegenyefenyő, duglászfenyő, ezüstfenyő és feketefenyő is. Kétségtelen, hogy a felsoroltak közül a lucfenyő hullajtja le leghamarabb a tűit, de az illata az igazi karácsonyfaillat. A feketefenyő és a „sima” fenyő fűtött szobában is sokáig megtartja a lombját, de fenyőillat nélkül. A hosszú tűlevelű fenyők formája, laza ágrendszere lehetőséget ad a szokványostól eltérő díszítésre.
A fenyők csoportosítása, felismerésük leginkább a tűlevelek elhelyezkedése és hossza alapján célszerű.

Rövid tűs (1-3 cm-es levelű) fenyők





Lucfenyő – Picea abies

 Karácsonyfaként ez terjedt el leginkább. A tűlevelek a hajtásokon körben, csavarvonalban helyezkednek el, hosszúságuk 1-2 cm, szélességük 1 mm, a tűlevelek vége hegyes. Ágaik vízszintesen állnak vagy ívesen felfelé hajlanak, a törzsön örvszerűen helyezkednek el (egy szinten több oldalág van), lefelé szélesedve kúp alakot formázva.

Szerb lucfenyő – Picea omorica

Karcsú, kúp alakú oldalágai ívesen meghajlanak, de a végük feláll. A tűlevelek laposak, 1-2 cm hosszúak, 1,5-2 mm szélesek, tompa végűek, szürkészöld színűek, a hajtásokon csavarvonalban helyezkednek el. Összhatásban, színben az ezüstfenyőhöz hasonló, de annál sokkal karcsúbb, nyúlánkabb. Tűit sokáig megtartja.





Ezüstfenyő – Picea pungens ’Glauca’

A 1,5-3 cm hosszú, 1,5 mm széles tűlevelek a hajtásokon körös-körül állnak, hosszan kihegyezettek, színük ezüstös, kékeszöld. Oldalágai vízszintesen helyezkednek el, örvökben állnak. Alakja szabályos, zárt kúp. Igen szép, mutatós, tartós karácsonyfa, de az ára meglehetően borsos.





Kaukázusi jegenyefenyő – Abies nordmanniana


Sötétzöld lombú, szép alakú, tartós karácsonyfa, ez is a drágábbak közé tartozik. A 2,5-3 cm hosszú, 2-2,5 mm széles tűlevelek kicsípett csúcsúak, az oldalhajtásokon fésűsen, két sorban helyezkednek el. Az ágak vízszintesen állnak. Hibásan „normand” fenyőnek is nevezik.

Duglászfenyő – Pseudotsuga menziesii

A lucfenyőhöz hasonló alakú, de annál fényesebb. Színe sötétzöld, tartósabb és drágább a lucnál. A 2-3 cm-es tűlevél szélessége 1-1,5 mm, a felszínén fényes zöld, a fonákján ezüstös. Megdörzsölve különleges, narancsra emlékeztető az illata. A tűlevelek alul nem szélesednek ki korongszerűen, és a hajtásokon szórtan vagy fésűsen állnak. Az ágak felfelé hajlók.

Hosszú tűs (8-10 cm) fenyők





Fekete fenyő – Pinus nigra


Ágai övszerűen állnak, kérge sötét színű. Tűlevelei párosával nőttek ki, 8-15 cm hosszúak, sötétzöldek. A fűtött lakást jól bírja. A szokványostól eltérő módon lehet díszíteni. Ára elfogadható, de vásárláskor minden oldalról nézzük meg az ágak állását! Gyantája sok gondot okozhat: ha nem figyelünk a szállítás és az elhelyezés során, mindent összekenhetünk vele.





Erdei fenyő (Pinus silvestris)


Szürkészöld tűlevelei szintén párosával állnak, hosszuk azonban csak 3-7 cm. Magas gyantatartalma folytán nem hullajtja tűit. Ágai a vízszintesből felhajlók, kérge vöröses színű. Az erdei fenyőnél is számolhatunk gyantacsöpögéssel.


Simafenyő (Pinus strobus)






Tűlevelei ötösével állnak, finom, selymes tapintásúak, 8-15 cm hosszúak. Az ágak világosszürkék, örvszerűen, vízszintesen állnak. Ára meglehetősen magas, de szépen, eredeti módon díszíthető.

A szeretet ünnepét követően a karácsonyfa néhány hétig az otthonok főszereplője. Ezért nem árt, ha vásárlásnál próbálunk minél frissebb fenyőt beszerezni. Ha korábban vásároljuk meg, állítsuk vízbe. Párolgáscsökkentő szerrel bepermetezve is tartósabbá tehetjük. Előnyös, ha a helyiség, ahol áll, fűtetlen vagy mérsékelten fűtött.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top