Aktuális

Ajándék, a kapcsolat tükre

– Minden ajándék valamelyest magát a kapcsolatot szimbolizálja – meséli Bokor László pszichoanalitikus. – Ha egy férfi és nõ között nem stimmelnek a dolgok, az ajándékoknál is látványosabb az aszimmetria.





A hét témája a Nők lapjában:
Ajándék a Kedvesnek!

A gyerekeknek viszonylag könnyű ajándékot venni, mert ők megmondják, mit akarnak. A szülőknek és barátoknak sem olyan nehéz, hiszen ők úgyis megbocsátanak, ha véletlenül félresikerül az ötlet. A párunknak? Az már keményebb dió… Annak az ajándéknak különlegesnek kell lennie. El kell kápráztatnia, csak így lehet meghitt a karácsony.

További cikkek:

• Hogyan legyünk feledhetetlenül romantikusak? »

• Néhány papír, boríték és toll »

Az összeállítást készítette:
Kertész Gábor, Wlcsek Anna
 
– Egy harmonikus kapcsolatban az ajándékozás spontán, jó ötletekkel működik, nem az a kérdés, hogy mit vegyünk, hanem hogy melyiket a sok közül… Az ember nem december huszonharmadikán kezd gondolkozni azon, hogy minek örülne a másik, hanem az év során érlelődik benne az ötlet. Hiszen nagyjából tisztában van azzal, milyen vágyai vannak a társának.
Fontos tudni, hogy az ajándékozás kreatív tevékenység, így senki sem kényszerítheti magát arra, hogy kitaláljon egy felejthetetlen meglepetést a szeretteinek. Erőltetve ez nem megy. A legjobb ajándékötletek általában elrévedés közben, úton vagy félálomban jönnek. Egyfajta „ahᔠélménnyel járnak, amikor a zsigereinkben érezzük, hogy igen, ez az, aminek a másik örülne.
Ha az emberek mégis a könnyebb utat választják, abból adódnak az olyan megoldások, mint amikor a felek előre megbeszélik, hogy ki mit szeretne. Ilyenkor kerülnek elő az úgynevezett befektetési ajándékok. Már nyáron megbeszélik, hogy megveszik egymásnak a grillsütőt, az új tévét, a számítógépet… mindent, ami nagyobb értékű, így különleges alkalommal lehet csak megvenni. Ezek nem alacsonyabb rendűek, de jóval kisebb örömmel járnak. Jól jönnek, hasznosak, ám mivel előre tudunk róluk, nincs az a kitörő öröm, mint ami a meglepetéseket kíséri.
Legyünk őszinték, azért mindenkinek lehet meglepetést szerezni. Bizonyos szempontból a nőknek egyszerűbb a dolguk, mert egy férfi sokkal markánsabban tudja jelezni a saját igényeit, vágyait. Emellett a férfiaknak gyakrabban van a munkától független hobbijuk, amelyhez mindig jó kapni valamit. Ajándékozás szempontjából hasznos, hogy egy férfinak általában nehéz úgymond „haszontalan” dolgokra áldozni. Egy férfi, aki gyufásdobozokat gyűjt, magának valószínűleg nem venne díszdobozt a kollekciójának, de garantáltan örülni fog neki!





Vannak persze olyan férfiak, akik mindent megvesznek maguknak, amire szükségük van. Ez ne okozzon gondot, hiszen a legjobb szakácsnak is lehet jót főzni. Ilyenkor nyilván nem az ajándék értéke a fő szempont, de mondjuk egy utazás megszervezése, meglepetésként, hatalmas örömet tud szerezni. Egyszer csak kiderül, hogy két vagy három napot eltölthet valakivel, akit szeret.
A nőknél kicsit bonyolultabb a helyzet, mert Európában valahogy kevesebb nőnek van a klasszikus értelemben vett hobbija. Ha pedig mégis, azok sokszor beleolvadnak a háztartás körüli létbe. Emellett egy nő sokkal árnyaltabban fejezi ki az igényeit, inkább elvárja, hogy partnere kitalálja azt.
Ez persze nem baj, sőt, azonban érdemes segítenünk a másiknak. Ha az embernek van vágya, akkor fejezze is ki, ráadásul ne csak karácsonykor, hanem egész évben. Akkor nyilvánvalóbbá válik, hogy mit szeretne. Ha huszonkettedikén sóhajt föl az áhított tárgy után, azzal már nehéz mit kezdeni, főleg a racionálisabb férfinak.
Végül egy gondolat: az igazi, a legnagyobb örömet nyújtó, legkülönlegesebb meglepetés az, amikor év közben egyszer csak hazaállítunk, és azt mondjuk kedvesünknek:
– Hoztam neked valamit…
– Miért?
– Csak úgy… Megláttam az utcán, és nem tudtam otthagyni. Egyszerűen meg kellett vennem neked!

A témáról bővebben a Nők Lapja december 14-én megjelenő 50-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top