Aktuális

Neked hoztam, szerelmetes párom!

Meglepõdnénk, ha a pánikszerû karácsonyi ajándékvadászat közben, egyik boltból a másikba rohanva, valamelyik kirakat elõtt összefutnánk egy törpecsimpánzzal, más néven bonobóval.




Még inkább meglepődnénk, ha e kedves majom elárulná: ő is éppen ajándékot néz egy csinos törpecsimpánz-hölgynek. „Hol vehetnék neki valami finomságot?” – kérdezné, és tanácstalanul megvakarná a feje búbját.

Mindez persze képtelenség, de a valóság nem kevésbé meglepő. Az etológusok előtt ismert, hogy az ajándékozás nem csupán emberi szokás, néha az állatok is elhalmozzák egymást apróbb-nagyobb kedvességekkel. Nem feltétlenül azért, hogy örömöt szerezzenek egymásnak. Ajándékaik révén általában közelebb férkőzhetnek a másikhoz, a hímek a nőstényekhez, és így nagyobb eséllyel biztosíthatják saját génjeik fennmaradását.

Majomparádé

Gének ide vagy oda, a bonobólánynak éppen olyan örömöt szerezhet egy bonobófiútól kapott zamatos gyümölcs, mint az ember lányának a szerelmétől kapott marcipándesszert. Ám tévedünk, ha azt hisszük, hogy a törpecsimpánzok minket majmolnak, amikor íncsiklandozó ajándékokat tesznek egymás orra elé. Más állatok viselkedésében is megfigyeltek hasonló gesztusokat a tudósok. Persze a hímek számára nem elsősorban a nőstények öröme jelenti a gyönyört, hanem az ajándék fejében kapott ellenszolgáltatás. A bonobók, akik sok szempontból jobban hasonlítanak ránk, mint a csimpánzok, szexuális közeledésük során gyakran adnak ellenállhatatlan ajándékokat. A nőstény törpecsimpánz majdnem mindig hajlandó párosodni a hímmel. Ám szó nélkül csak akkor megy bele az együttlétbe, ha éppen fogamzóképes időszakban van. Máskor kizárólag abban az esetben adja oda magát, ha udvarlója valamilyen finom falatot hoz neki. Hát ezért igyekeznek a bonobó hímek apró kedvességekkel újra és újra elkápráztatni szívük választottját.





Szerelemlugas és hal ajándékba


A legszebb ajándékokkal talán a madarak lepik meg egymást. A hazánkban is fészkelő jégmadár például egy igazi gentleman. A fölül türkizkék, alul rozsdavörös kis szárnyas folyók, tavak közelében él, és hosszú ideig üldögél a víz fölé hajló faágakon, várva, hátha megpillant egy apró halat. Ekkor fejjel előrebukik a vízbe, hogy elkaphassa a zsákmányt, és már vihesse is ajándékul jövendőbeli párjának.

A sirályok rokonai, a csérek is hasonló meglepetésekkel próbálnak vágyott társuk kedvében járni. E keskeny szárnyú, villás farkú madarak a tengerbe lebukva kapják el a halakat. A hímek a csőrükben keresztben tartott halacskákkal udvarolnak a tojóknak, elhozva nekik a legfinomabb falatokat a tengerből. És hogy a tojó végül melyik udvarlóval épít családi fészket? Ez az ajándékok méretétől is függ…

Az európai gyurgyalag röptében elkap egy rovart (például szitakötőt), majd csőre közé szorítva leül párja mellé, és legyezőszerűen széttárt villás farkát izgatottan rezegtetve nyújtja át neki az ajándékot.





Az új-guineai lugasépítő madár csodás építménnyel kedveskedik szíve hölgyének. Fűből, gallyakból, kúszónövényekből épít neki lugast, majd egyebek mellett paradicsommadár-tollakkal díszíti föl, minél tarkábban és színesebben, hogy a tojót elragadja a látvány. Az építmény más célt nem szolgál, csupán pompás ajándék, amellyel az udvarló végre megvallhatja, hogy komolyak a szándékai.

A teljes cikk a 50. heti, december 14-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top