nlc.hu
Aktuális
Nem léckérdés

Nem léckérdés

Minek keseregne azon, hogy elmúlt a nyár, oda a napfényes õsz? Csatolja fel inkább a síléceket, és vesse bele magát a tél örömeibe. Vegye az irányt a napsütötte, havas lejtõk felé. Éljen a gravitáció!





Ha a gyerekek is velünk tartanak…
AUSZTRIA

Rendkívül mókás, szívet melengető a havas lejtőkön lefelé tartó, három-négyéves bukósisakos „gombócok” látványa. Bámulatos biztonsággal hóekéznek, a száguldozó tízévesekről nem is beszélve… Nagy öröm, ha együtt „csúszkál” a család, de nagyobb körültekintést is igényel. Ausztria közelsége, téli sportokhoz kapcsolódó szolgáltatásainak magas színvonala látszik a legjobb választásnak. Itt mindenhol gondolnak a legkisebbekre is. A gyerekbarát panziókat, a bébi- és „kinderhoteleket” a pincétől a padlásig a gyerekeknek, családoknak találták ki. Felügyeletet, rengeteg programot, kedvezményt ajánlanak. Hátrányuk, hogy nem igazán olcsók…


Murau-Kreischberg
Változatos, széles és gondosan kezelt sípályák, gyönyörű természeti környezet, hangulatos menedékházak. A pályák többségét fenyőerdők szegélyezik, tiszta időben lenyűgöző panoráma tárul elénk. Stájerország második legnagyobb sívidéke rendkívül könnyen megközelíthető, családoknak is ideális, hiszen szálláshelyeinek többsége közvetlenül a pályáknál található. A gyerekeket többféle tanpálya és számtalan izgalmas program várja.
A síközpont decembertől egészen áprilisig hóbiztos, amiről a korszerű hóágyúrendszer is gondoskodik. Pályáinak hossza: 29 km, ebből 6 km fekete (nehéz),10 km piros (közepes) és 13 km kék (könnyű) pálya. A kilenc felvonó közül a hatszemélyes, kabinos felvonók 850 méterről indulnak, és egy csodálatos pályarendszer közepéig szállítják az utasokat, így a gyermekeknek sem kell a pálya aljában tanulgatniuk.
A hegyen a gyerekeket bébiliftek és különböző attrakciók várják: „Alíz télországban”, „dínópark”, „szellemvasút”, ugratók, mesefigurákkal jelölt erdei síösvények, trambulin, jégtanya hócsúszdával, hóalagúttal, „snow tubing” pálya, amelyen egy nagy kerékgumi belsővel lehet a havas pályán lesiklani. Sőt! Egy több kilométer hosszú szánkópálya is készült. Aki meg tudja fizetni a kényelmes, de meglehetősen drága pályaszállást, annak St. Lorenzen falut ajánljuk a sífelvonótól 400 méterre.

Hasznos tudnivalók:


Sok helyen a rezsiköltségeket – fűtés, áram stb. – a helyszínen kell fizetni
a fogyasztás alapján.
Ausztriában tartományonként más-más időszakban van az egyhetes téli iskolai szünet. Ilyenkor nehezebb szálláshelyet találni, a sípályák, a közutak sokkal zsúfoltabbak.
Az autópályák használata díjköteles. Matricákat a határátkelőknél, benzin-kutaknál és trafikban lehet vásárolni.


Sípályák nemzetközi színjelölése:
fekete = nehéz
piros = közepes
kék = könnyű


Megközelíthető:
Győr–Hegyeshalom–Wiener Neustadt–Leoben–Judenburg–Murau


Bővebb információ:
• www.kreischberg.at  (magyar nyelven is)
• Szállások: www.alpenferienhaus.de (magyar nyelven is)
• Budapest-Murau: 458 km
• Autóval időtartam: kb. 5 óra
• Magasság: 850-2118 m
• Sípályák hossza: 29 km
• Felnőtt síbérlet 6 napra: 133 euró (kb. 33 000 Ft)
• Gyerek síbérlet 6 napra: 66 euró (kb. 16 000 Ft)

Ha olcsón szeretnénk megúszni…
Szlovákia

Hol van már a tavalyi hó? S vele együtt az elavult síterepek is eltűntek. A szlovák síközpontokat ugyanis az utóbbi években jelentősen fejlesztették: növelték a pályák hosszát, igényes és hangulatos szállások épültek. Attól sem kell tartanunk, hogy nem lesz elég hó, az Alacsony- és a Magas-Tátrában ugyanis még március végén is lehet síelni. (Tavaly Lomnicon zárták a szezont május 8-án!)
A szlovák pályák legfőbb előnyei: pár órás autóúttal elérhetők, akár hétvégi kiruccanásra is alkalmasak, az áraik pedig verhetetlenek!


Park Ruzomberok
A hóágyúkkal is felszerelt Skipark Ruzomberok a Magas-Fátra lejtőin Ruzomberok (Rózsahegy) város fölött található, az utóbbi években komoly sícentrummá nőtte ki magát. Egy kicsivel van csak messzebb, mint az ismertebb Donovaly, de több, hosszabb és izgalmasabb pályát találunk, melyek közül a leghosszabb egy fenyőerdő mellett kanyarog lefelé. A környékbeli szállodákban és panziókban mintegy 1500 férőhely várja a téli sportok szerelmeseit, a menedékházak, a síiskola, a síszerviz, a kölcsönző az éttermek pedig gondoskodnak a kényelemről. Az 1,7 km hosszú, álomszép tájon át vezető felvonószakaszon másfélezer főt tudnak óránként szállítani a vadonatúj kabinnak köszönhetően.
Érdemes ellátogatni pihenésképpen a besenovái termálfürdőbe (ahol maszszázsra és éjszakai fürdőzésre is be lehet fizetni), a liptói múzeumba, a déményfalvai barlangokba, a Havránok skanzenbe. De izgalmas látnivaló Likava vára és Vlkolínec falu is, amely az UNESCO világörökség része.


Megközelíthető:
Hont–Besztercebánya–Donovaly–Ruzomberok


Bővebb információ:
• www.skipark.sk
• Budapest-Ruz¡omberok: 228 km
• Autóval időtartam: kb. 3 óra
• Magasság: 545-1209 m
• Sípályák hossza: 12 km
• Síbérlet 6 napra: 3060 SK (kb. 20 000 Ft)


A Nők Lapja Évszakok december-januári számában az olasz, francia és hazai síterepekkel kapcsolatos tippjeinket is elolvashatja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top