Aktuális

Szerelembõl lengetik a pompont

Azt tanultam a fiataloknak szóló, vicces amerikai filmekbõl, hogy nem létezhet tengerentúli középiskola jóképû, gazdag, de öntelt kosárlabda- vagy rögbicsapat-kapitány nélkül.

Minden osztályba érkeznie kell egy kicsit deviáns, de okos, új srácnak. Továbbá… Összedőlne továbbá az oktatási rendszer, ha nem sóvárogna az összes pattanásos, kólafüggő kamasz egy szépséges pomponlány után, aki üresfejűnek tűnik, pedig a szíve tiszta, mint a hó. Persze van egy ellenfele is neki, aki szintén pomponlány, szintén üresfejűnek tűnik, és még a jelleme se tökéletes. Szóval a pomponlány, akár jó, akár rossz, alapból buta. Amerikában. Mióta találkoztam egy magyar pomponlánnyal, kiderült, hogy a mi lányaink nemcsak szépek, hanem okosak is.

– Mit jelent a csapat neve? – kérdezem Gyarmati Évát, az első magyar hivatásos pomponcsapat tagját.

– A Cheersy szó a cheerleaderből született, ami a pomponlányok hivatalos angol elnevezése, de saját jelentése is van. Nagyjából annyit tesz, mint jókedvet, örömet szerző. Erről szól az, amit csinálunk.

– Mit csinál egy csapat pomponlány, ha magyar?

– Versenyeken, meccseken lépünk fel, de hívtak már sportruházati divatbemutatóra is.

– Mi a lényege ennek műfajnak?

– Egyszerre sport, show és akrobatika. Komoly sportolói múlt nélkül nem is lehet elkezdeni.







– Te például, honnan érkeztél?

– Négyéves koromtól táncolok. Ritmikus sportgimnasztikával kezdtem, aztán show-tánccal folytattam. A „pomponlányságot” már négy éve űzöm. Tizenhatan vagyunk, szinte mindenki tornázott, táncolt vagy aerobikozott előtte.

– Hivatásos csapat vagytok, tehát ebből éltek?

– Á, ebből egyelőre nem lehet megélni Magyarországon. Nagyon sok lány tanul valahol, van közgazdászunk, gyógytornászunk, médiaszakosunk és így tovább. Aki nem főállású diák, az dolgozik valahol.

– Mennyi időt szántok pomponokra?

– Heti egy edzést tartunk, de az három-négy órás. Havonta legalább két fellépésünk is van.

– Mi a jó egy rakás gyönyörű egyetemistának, jó állásban dolgozó, csinos nőnek abban, ha falatnyi szoknyában ugrándozhat furcsa pamacsokkal a kezében több száz kiabáló hokiszurkoló előtt?

– Kétségtelenül kell ehhez némi exhibicionizmus, de nem ez a lényeg. Ez nagyon komoly munka, az edzéseken rendesen leizzadunk, közben pedig hihetetlenül jó hangulatú a csapatunk. Aki egyszer lejön hozzánk, és komolyan érdekli a dolog, az általában ott is marad. Jó fejek a lányok, nyitottak, mindenkit befogadnak. Az edzésen kívül is barátok vagyunk, eljárunk bulizni, programokra. Mivel nem elsősorban a pénzért csináljuk, az öröm tartja össze a csapatot. Élvezzük az edzéseket, a fellépéseket, jó buli az egész.

– Rajongók, szerelmek?

– Nagyon szigorú szabály, hogy a cheersyként tilos minden flört. Onnantól, hogy megérkezünk a helyszínre, egészen addig, amíg el nem megyünk, a csapatot képviseljük, nincs szerelem, barát, csak a közönség és mi. Ezt a lányok be is tartják.

– Milyen szabályok vannak még?

– Az elején kikötöttük, hogy a próbákat, az edzéseket nagyon komolyan vesszük. Aki lazáskodik, nem való közénk. Ilyen szabály az is, hogy a fellépést komoly indok nélkül senki sem mondhatja le. Ha valaki megteszi – volt már ilyen, sajnos – attól elköszönünk.

– Szigorúak vagytok egymáshoz?

– Nem, csak a munkát tiszteljük. Ez olyan sport, amely alapvetően csapatra épül. Mindenki egyformán fontos, senkivel sem kivételezünk. Nincs szólista és kórus.

– Utánpótlás?

– Egyre többen jönnek. Eleinte szájhagyomány útján terjedt a hírünk, de már van saját honlapunk, a www.cheersy.hu, sokan megismertek minket egy videoklipből is, amelyet szép sikerrel játszik a magyar zenecsatorna, és persze a fellépéseink is öregbítik a hírnevünket.

– Egy utolsó kérdés. Miből készülnek ezek a csodálatos pomponok?

– Sose találnád ki: szemeteszacskóból, amelyeket szépen csíkokra szabdalunk, aztán alul összevarrjuk és kész.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top