Aktuális

Nem volt más út, csak az anyaotthon

– Tipikus „kármentõ” eset volt: amikor mi beléptünk, a hivatalos szervek már elrontottak mindent, amit csak lehetett. Egy úgynevezett családok átmeneti otthonában élt egy fiatal pár a három gyermekével.





A hét témája a Nők Lapjában:
Segítsen már valaki…!!!
Bántalmazás, zaklatás és – tehetetlenség?


Már megint. És még mindig. Mert a családon belüli erőszak mindig aktuális. Csak jönnek a levelek, a telefonok, a történetek, bennük ugyanaz a kérdés: de hát ki tud segíteni nekem?! Tényleg: ki tud segíteni nekik?

További írások:

• „Mintha bűnöző lennék…” »

• Magyar családban nincs erőszak »

• Pereljem be? »

Az összeállítást készítették:
Hulej Emese, Mihalicz Csilla, Dudics Emese  

– Arra mindenki fölfigyelt, hogy a férfi verekszik, még a pici babával is durván bánik. Hoztak ugyan kitiltó rendelkezést, de mivel ebben az intézményben csak komplett családok lakhattak, mindenkinek mennie kellett. A családgondozó azt a megoldást találta, hogy a férfi testvére egy közeli faluban élt, adják az ő gondozásába a három gyereket, és az apával együtt költözzenek oda. A nővel aláíratták, hogy beleegyezik, majd elhelyezték az Üdvhadsereg női szállásán.

Az otthon családgondozói hívták föl a Krízisközpontot, hogy valami nem jól van, mert a nő majdnem belepusztul, hogy a gyerekeitől távol kell élnie. Elképedtünk: nem elég, hogy folyamatos bántalmazásban élt, de „büntetésképpen” még a gyerekeitől is elszakították. Hol van ilyenkor a gyermekjóléti szolgálat? Miért nincs egymással kapcsolatuk az illetékes családgondozóknak? Fölhívtunk egy romaszervezetet, hogy szerezzen a nőnek ügyvédet, elindult a gyermek-elhelyezési per. Kérésünkre a családok átmeneti otthona tanúsította, hogy a férfi erőszakoskodott a családjával. A célunk az volt, hogy a nőnél helyezzék el ideiglenesen a gyerekeket. Az illetékes gyámügy azonban másképp döntött. A szerencsétlen asszony nem bírta a gyerekei nélkül, és hozzájuk költözött.





Egyszer csak meghívót kaptunk az esküvőjükre. Aztán, amikor egy tévéműsorban sikertörténetet kellett volna bemutatnunk, megkerestük őket. Az asszony be is jött – és láttuk, hogy kék az arca. Megsúgta, hogy a férfi megint verekszik. Akkor már házasok voltak. Elintéztük az anyaotthoni elhelyezést, az asszony azonban visszalépett, annyira félt a férjétől. Jóval később az ötödik kerületi kapitányságról hívtak bennünket, hogy náluk van a nő, összeverve, prostitúcióra kényszerítette a férje. Ekkor már elhitte, hogy nincs más út, mint az anyaotthon. Most is ott él a gyerekeivel. A férfi pedig – egyéb bűncselekmények miatt – börtönben ül.

A témáról bővebben a Nők Lapja március 8-án megjelenő 10-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top