Aktuális

Szerelem = õrület

– A szerelem kezdete, a szerelembeesés kissé az õrülethez hasonlító állapot, hiszen nemcsak az érzékszerveink lépnek akcióba, hanem a hormonrendszerünk is – magyarázza Csigó Kata pszichológus.






A hét témája a Nők Lapjában:
SZERETNI BOLONDULÁSIG


Beszélni róla? Butaság. Érezni? Még nagyobb butaság. Megmagyarázni? A legnagyobb butaság. Félni a „Butaságtól”? Talán nem butaság. De hiba. Óriási. Mert a Szerelem kell. Akkor is, ha fáj, ha mar, ha minden energiát fölemészt. Ha kinevetnek, ha őrültnek tartanak miatta, ha hiába keressük az eszünk, mert akkor éppen nincsen. Mert közben lobog, simogat, ölel és erősít, úgy, mint semmi más. De beszélni róla? Butaság. Beszél ő önmagáért. Valami furcsa, túlvilági, néha rémisztő, de gyönyörű szép nyelven…

További írások:
• Az utolsó Hősszerelmes »
• A remény hal meg utoljára »
• Kell a rossz? Nagyon! »

Az összeállítást készítették:
Dobray Sarolta, Fejős Éva, Vig György  

– A szerelmi kapcsolat kezdetekor feldobott állapotba kerülünk, magasba szökken az adrenalinszint a szervezetünkben, s bár nyugtalanok vagyunk, alig alszunk, keveset eszünk, mégis, úgy érezzük, majd’ kicsattanunk az erőtől. Amikor szerelmes, akkor az egyébként teljesen racionális beállítottságú ember is kifordulhat önmagából, és esetleg olyasmit tesz, amit más „szerelmi őrültségként” minősítene, például szeretné az egész világgal tudatni, mennyire boldog, és ezért esetleg egy épület tetejére, híd pillérjére festi – nem kis fizikai veszélyt vállalva – a vallomását. Ez az időszak, a „tényleg az enyém vagy!” boldogsága hónapokig megmaradhat, és általában ekkor követjük el a legtöbb őrültséget. Ennek az is az oka, hogy ha erőfeszítést teszünk valakiért, akkor nemcsak ő érzi magát kiválasztottnak, hanem cselekedetünkkel önmagunk számára is megerősítést adunk, s kicsit talán értékesebbnek is tartjuk a másikat, ha már így megküzdünk érte.

A vad, őrült szerelem időszaka általában a kapcsolat első néhány hónapjában tart: ez az a szakasz, amikor szinte bármilyen szélsőséges cselekedetre képesek vagyunk, hogy a másiknak bizonyítsuk érzelmeinket.





Jó esetben ezután az elvakult szerelem komoly érzelmi kötődéssé változik. Az igazán jó kapcsolatokban nemcsak hónapokig lehet fenntartani a „szerelmi őrületet”, hanem – ha mindkét ember kellően kreatív és játékos – sokkal tovább. Néha elég, ha a két ember az éjszaka leple alatt kimegy egy rétre virágot szedni, vagy hasonló, szokatlan élményt teremt magának. Ehhez azonban szükséges, hogy mindketten vágyjanak ezekre a különleges élményekre, hiszen ha csak az egyiküknek vannak efféle ötletei, és a másik mindig legyint ezekre, akkor idővel tönkremehet a kapcsolat, hiszen az egyik fél nem megfelelő játszótársa a másiknak.

A témáról bővebben a Nők Lapja március 14-én megjelenő 11-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top