nlc.hu
Aktuális
A mellrák ellen…

A mellrák ellen…

Az Egészség Hídja mozgalom – Összefogás az egészségért, a mellrák ellen. Két aktivistájuk: Körtvélyes Éva, az Elite magazin fõszerkesztõje és Galambos Erzsi színésznõ.





A hét témája a Nők Lapjában
Sztárok és civilek – együtt, a jó ügyért


Van a munkánk, van a családunk, és esetleg van némi szabadidőnk, amit vagy a munkánknak, vagy a családunknak szentelünk. Eközben teszünk-e bármit a közösségünkért, a környezetünkért, a szegényekért vagy – hogy ne mennyünk messzire – a saját egészségünkért? Mert vannak, akik igen. Nekik valahogy belefér, pedig nem keresnek jobban, nincs több idejük, mint nekünk. Ismert emberek és civilek egyaránt. Sokszor együtt dolgoznak – értünk is!

További írások:

• Gyermekeink egészségéért…»
• Emberhez méltó kutyatartásért »
• A kék bolygóért… »

Az összeállítást készítették:

Szigeti Hajni, Wlcsek Anna, Kertész Gábor  

Mindketten nevüket, arcukat és a rákkal kapcsolatos tapasztalataikat vállalva dolgoznak azért, hogy egyre többen meggyógyulhassanak ebből a szörnyű kórból. Éva szervezetét jó pár évvel ezelőtt támadta meg a rák, s mióta egészségesnek nyilváníttatott, folyamatosan küzd azért, hogy a nők tisztában legyenek azzal: ha időben felfedezik, a mellrák kilencven százalékban gyógyítható.

Éva sohasem tagadta, hogy rákos. Erzsi édesanyja harmincöt kilóra fogyott, mire hatvanévesen elszánta magát a műtétre, hosszú időn át fel sem merült benne, hogy bárkivel – akár egy orvossal is – megossza, hogy beteg. Hagyta, hogy a rák titokban elsorvassza. Az operáció után még huszonöt évet élt. Erzsi azóta úgy érzi, a régi beidegződéseket, a betegséggel kapcsolatos szégyenérzetet el kell oszlatni, a rákról beszélni kell, hogy a nők tudják, van esélyük a kórral szemben!

– Évával már egy ideje barátok voltunk, amikor beteg lett – kezdi Galambos Erzsi. – Épp meg akartuk látogatni, amikor közölte, hogy ne hozzá menjünk, inkább menjünk el a kórházba, és a betegklubban beszélgessünk a többi gyógyulófélben lévő nővel, az orvosokkal, tartsuk a lelket másokban is, ne csak vele foglalkozzunk. Azóta, bárhova hív, bárhol segíthetek, megyek! Ha gazdag lennék, műszereket, gyógyszereket vennék a betegeknek, de mivel hetvenöt éves színésznő vagyok, csak a hozzáállásommal segíthetek. Részt veszek a sétán, jótékonysági rendezvényeken árulok virágot, karkötőt, de szívesen beszélgetek is azzal, aki megkeres. Miért viselem így a szívemen ezt az ügyet? Hát, emberek, segítsünk egymáson, ha tudunk! A struccpolitika nem megoldás. A nők félnek a vizsgálattól, ami egyáltalán nem fáj, félnek attól, hogy elveszítik a nőiességüket, pedig most már tényleg csodamelltartókat lehet kapni – ezt a szemléletet kellene megváltoztatnunk, főleg vidéken, ahol sokkal szemérmesebbek az emberek.





– A mi munkánk a kommunikációról szól – folytatja Éva. – Az Összefogás felvilágosításra költi azt a pénzt, amelyet össze tud szedni, és ebben nagyon nagy segítségünkre vannak az olyan ismert nevek, arcok, akik mellénk állnak. Mert ha én elkezdek valamit mondogatni, az biztos megjelenik majd néhány helyen, de ha ők is mellettem vannak, akkor egyből ott lesz tíz újság, néhány tévétársaság, és hír lesz belőle. Egyből át tudjuk vinni azt az üzenetet, amit szeretnénk – hogy van esély a rákkal szemben, és ezt az esélyt nem szabad elengedni. A másik, hogy ha megoszthatjuk a félelmeinket, találkozhatunk olyanokkal, akik már meggyógyultak, sokkal könnyebben túljuthatunk a betegségen. Annak idején én mindig Olivia Newton-Johnra gondoltam. Ő egy időben lett mellrákos, vált el a férjétől, és ment csődbe anyagilag, mégis fel tudott állni a padlóról: Sydneyben az ő dalával kezdődött az olimpia, tíz éve meggyógyult, és lett egy új partnere is – úgyhogy vannak perspektívák! A jó példák nagyon nagy erőt tudnak adni.

És hogy a hölgyek miként szakítanak időt erre a munkára? Erzsi próbák, előadások után szalad a rendezvényekre, nagyon ritka, hogy egyet is kihagyna. Éva pedig – mivel egy tizenöt éve működő újság főszerkesztője – leginkább a kapcsolati tőkéjére, a kreativitására alapoz: sok eseményen jelen van, sokakat ismer, így legtöbbször a barátai segítségét kéri, de már őt is gyakran megkeresik az adományozók. Vagy összekapcsolja a kellemest a hasznossal. Már két olyan, nagyszabású születésnapi partit is tartott, ahol ajándék helyett kézpénzt kért. Több millió forint gyűlt össze – természetesen a mellrák gyógyítására.

A témáról bővebben a Nők Lapja március 29-én megjelenő 13-as számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top