Aktuális

Állás a lesen

Ne gondolja, hogy a személyzetisek nem haladnak a korral! Eláruljuk, milyen kiválasztási módszerekre kell számítania, és mire ügyeljen, hogy megkapja az állást.





1. Mi lenne, ha…
Előfordulhat, hogy a felvételi során a tényleges feladatokra hasonlító próbamunkákat kérnek, például prezentációt kell készíteni a vállalat számára. Ez vezetői és értékesítői állásoknál jellemző. Egy értékesítési menedzser utolsó felvételi feladata az lehet, hogy akciótervet készítsen: mit fog csinálni az első három hónapban a posztján. „Ez jó jel, hiszen eszerint bekerült a legvégső körbe. Ilyenkor igyekezzen a lehető legtöbb adatot megszerezni a cégről, kérdezze ki az ott dolgozó ismerőseit, nyomozzon az interneten, és korábbi tapasztalatai alapján próbálja megoldani a házi feladatot” – tanácsolja Szalai Enikő, a Hill International HR-tanácsadó cég vezető tanácsadója.
A nem elérhető adatokat találja ki, becsülje meg! Elvégre éppen erre a készségére kíváncsiak a „mi lenne, ha” típusú kérdések sorjázásával, melyekre a stratégiai, tervezői, döntési posztok várományosai számíthatnak. A delikvensnek például azt kell kitalálnia, mennyi teniszlabda vagy éppen illatosított sampon fogy a magyar piacon. „Ilyenkor a jelölt logikai, feladatmegoldási képességeire kíváncsiak, hogy pánikba esik-e, vagy elkezd kombinálni a rendelkezésre álló adatokkal” – részletezi a HR-tanácsadó.

2. Fülel a piknikkosár
Ritka felvételi módszer, hogy a jelentkezőket egynapos kötetlen kirándulásra hívják el. Erre persze csak a tesztek és interjúk után, az utolsó körösöknél kerülhet sor. Nincsenek feladatok, csak kirándulnak, beszélgetnek, esznek-isznak a résztvevők. A jelenlevő HR-es és a felsővezetők azt nézik, hogyan viselkednek egymással a jelöltek. „Fény derülhet arra, milyen kapcsolatteremtő képességgel rendelkeznek, mennyire alkalmazkodóképesek, milyen érzelmi intelligenciával vannak megáldva” – indokolja Lukács Zsolt. Az efféle megmérettetésre nemigen lehet felkészülni: a pszichológusok szerint ugyanis az ember legfeljebb fél-egy órán át tud „szerepet játszani” (tehát egy interjún még képes kontrollálni magát), ám tovább nem. A felvételiztetők az alapján is döntenek, ki mennyire szimpatikus nekik – és ez mindig befolyásolja is őket.

3. Négyen egy ellen
Ne lepődjön meg, ha többen ülnek az asztal túloldalán. Lehet, hogy a HR-vezető és a közvetlen felettes, esetleg az ő főnöke, vagy egy leendő munkatárs is jelen van az interjún. Az sem biztos, hogy az a döntéshozó, aki a legtöbbet kérdezi, úgyhogy minden interjúztatóhoz beszéljen, és ne hagyja ki a szemkontaktusból a hallgatag résztvevőt sem! Emellett ne essen abba a hibába, hogy csak felelget a kérdésekre, hiszen az interjú a kétoldalú megismerkedést szolgálja. Közönyt sugall, ha egyáltalán nem érdeklődik az állásról, a munkahelyről. „Nyugodtan rá lehet kérdezni az állással járó feladatokra, arra, hogy ki lesz a felettese, vagy éppen miért üres az adott pozíció a cégnél. Kevesen csinálják, de lehet jegyzetelni is az interjú alatt” – ad hasznosítható tippet Szalai Enikő.

Cikkünk folytatását a Nők Lapja Évszakok májusi számában találja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top