nlc.hu
Aktuális
„Harcolok a másodrendû állampolgári szerep ellen”

„Harcolok a másodrendû állampolgári szerep ellen”

– Ápoltság, kellemes külsõ, szépség, harmónia – gyûjtõnevén: a „nõi szépség” – már-már állandó eposzi jelzõként tapad a nõiség fogalmához.





Szőke istennők, barna bombázók, vörös vampok
A hét témája a Nők Lapjában: Mitől nő a nő?


 Mitől nő a nő? Tudjuk: az a bizonyos két iksz, vagyis a kromoszómák határozzák meg, de például Simon de Beauvoir azt mondta: „Az ember nem születik nőnek, hanem azzá válik”, s ezzel inkább a férfiakkal egyenlővé válásra tevődik a hangsúly. Mi most elsősorban a nőiesség „kellékeit” keressük, amelyekkel még inkább jól érezhetjük magunkat a bőrünkben, s emellett – avatott szakértőinkkel – napjaink sokféle, színes nőideálját kutatjuk.

További írások:

• A természetesség szebb, mint a tökéletesség »
• Mitől nő a nő? »
• Címlaplány és a rejtvény »

Az összeállítást készítették:
Fejős Éva, Bus István, Dobray Sarolta, Hulej Emese, Izing Klára, Mihalicz Csilla, Vig György  


– Nagyon könnyű e mögé odalátni azt, amit a feministák férfiuralomnak neveznek. – mondja Neményi Mária pszichológus – A férfiak által diktált nőfelfogás szerint a nő elsődlegesen nemcsak anya, hanem szexuális élvezeti tárgy is. A reklámok világában a nő nem is lehet más, mint szép és kívánatos. Ez a tulajdonság azonban – mint elsődleges igazodási pont – csak a fiatal, középosztálybeli nő számára fontos érték. Halálunkig nők maradunk, de nem biztos, hogy minden életkorunkban és helyzetünkben ezzel a mértékkel mérjük magunkat.
A legfőbb belső tulajdonságunkként általában az empátiát, a gondoskodó, elfogadó viszonyulást tekinti a közvélemény – mi magunk is. Neményi Mária ezt sem tartja a nő „lényegi jellemzőjének”.
– Gondoljunk csak a hagyományosan „nőinek” tekintett foglalkozásokra: a tanítói, gyermekorvosi pálya, ameddig társadalmi elismerésnek örvendett, és jó fizetéssel járt, addig férfiak végezték, amikor már nem, akkor nők. Különösen a legalacsonyabb megbecsültségű házi munkát szokták úgy feltüntetni, mintha azt azért kellene a nőknek elvégezni, mert természetüknél fogva alkalmasabbak rá.
– Ha olykor nehéz is e „férfiasra hangolt” világban nőként érvényesíteni az érdekeinket, mégis, mindennapi tapasztalatunk, hogy nőnek lenni jó.
– Az, hogy nőnek lenni kinek miért jó, nagyon változó. Nekem például attól is, hogy nem fogadom el a másodrendű állampolgári szerepet, és harcolok ellene.

A témáról bővebben a Nők Lapja április 26-án megjelenő 17-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top