Aktuális

A kabbala titkos bölcsessége

Az ezotéria robbanása az ókori héber misztikus tudományt, a kabbalát sem kerülte el. Amióta Madonna – és utána még sok világsztár – megkötötte jobb csuklóján a piros szalagot, azóta a kabbala egyre nagyobb népszerûségnek örvend.

De hogy valójában mivel foglalkoznak a sztárok a kabbalacentrumban, és miért változott meg az életük, kevesen tudják.

A kabbaláról az emberek túlnyomó többsége akkor hallott először, amikor Madonna a kabbala híveinek táborához csatlakozott, amit a sikereivel hoztak összefüggésbe.

A kabbala és a sztárok





Amikor a korosodó énekesnő karrierje és magánélete hullámvölgybe került, elkezdett komolyabban foglalkozni az évezredes héber misztika bölcsességével, és ezután nem sokkal karrierje ismét a csúcsra került. Sikerült nemcsak megszereznie, hanem megtartania is a nála jóval fiatalabb angol filmrendezőt, és a negyedik X-et átlépte már, amikor megszületett a kisfia.
Nyomban a kabbala követőjévé vált Madonna addig szerencsétlen szerelmi életű barátnője, Gwyneth Paltrow, aki ma boldog párkapcsolatban él, és második gyermeke is megszületett már. Nem maradhatott ki a kabbalakövetők táborából a Madonnát majmoló Britney Spears, valamint az idősödő, agyonplasztikázott hollywoodi filmsztár, Melanie Griffith sem, akinek élete szintén jobb fordulatot vett: sikerült megszereznie és megtartania Antonio Banderast, ráadásul gyermeket szült neki.





A kabbala által jelzett misztikus ösvényre lépett még Mick Jagger, Liz Taylor, Goldie Hawn és Jeff Goldblum. Erről úgy nyilatkoztak, hogy a misztikus tudás birtokában megváltozott az életszemléletük és az életstílusuk. Azt vallják, nemcsak a sikert és elismerést hozó piros szalagot kötik fel a jobb, az egészséget megőrző kék szalagot pedig a bal csuklójukra, hanem folyamatosan tanulnak a saját mestereiktől, kutatják az élet és a saját életük értelmét. A kabbalista mesterekkel az ősi héber misztika tanulmányozását életre szóló foglalatosságnak tartják, amihez kellő komolyságra és elmélyültségre van szükségük, ezért látogatják a kabbalacentrumokat. Talán nemcsak a tudás továbbadása miatt, hanem feltételezhetően üzleti megfontolásokból újabb központokat hoztak létre, amelyeket a nevükkel fémjeleznek.

A kabbala eredete

Mielőtt bárki elkezdene a kabbalával foglalkozni, nem árt, ha tudja, hogy mint a misztikus tudományoknak oly sok ága, a kabbala is titkos tanításnak számít, amely a földi halandó számára korábban csak nagyon nehezen volt hozzáférhető. A kabbala állítólag régebbi, mint a Biblia, és a kabbalisztikus szövegek arról szólnak, hogy milyen az univerzum felépítése, és az ember kapcsolata Istennel. A korábbi időkben a kabbala titkait a beavatott mesterek adták tovább szájhagyomány útján a kiválasztott tanítványoknak, akik általában negyven év fölötti férfiak voltak. A héber szónak, a kabbalának többféle fordítása van, például nyitottságot, elfogadást, de átadást is jelent. Az átadás az ősi szent tudományra vonatkozik, míg a nyitottság, az elfogadás inkább arra az emberi képességre, amellyel ezeket a tanokat a magunkévá tehetjük – vallási hovatartozás nélkül.





Miből áll a kabbala?

Mivel a kabbala az egyik legösszetettebb misztikus tudomány, akár egy könyv segítségével kívánunk foglalkozni vele, akár kabbalatáborban szeretnénk részt venni, vagy tanártól tanulni, előtte nem árt külön-külön megismerkednünk mindazzal, amivel kapcsolatban van. Javasolt előtte tanulmányozni az asztrológiát, a bolygók jelentését, megismerkedhetünk az angyalok neveivel, a számok értelmezésével, a csakrákkal, az elemekkel, a nemes kövek, a színek, a növények, az állatok szimbolikájával, a kézelemzéssel. És ami a legfontosabb, meg kellene tanulnunk meditálni, vizualizálni, a hatodik érzékünket fejleszteni, a megérzéseinkre hallgatni, mert ezeknek mindig nagy szerepük volt a misztikus tapasztalatok szerzésében és tevékenységek űzésében.

Ezután ismerkedjünk meg a héber ábécével, majd az „Életfával”, amely a kabbala legismertebb szimbóluma! A Fa jobb oldali ágai a mi jobb oldalunkat mutatja, a középső oszlop a gerincünket, a baloldali pedig a bal oldalunkat. Egyébként, ha megkérünk valakit, hogy rajzoljon egy fát, akkor éppen olyat fog papírra vetni, amilyen ő maga. Ezért tartják a kabbalát tökéletes diagnosztikai módszernek is, hiszen megmutatja, hogy a rajzoló éppen milyen problémákkal küzd. Mi hiányzik ahhoz, hogy az élete harmonikus legyen, mely energiák, a női (bal: passzív), vagy a férfi (jobb: aktív) van-e túlsúlyban.

A teljes cikk a 21. heti, május 24-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top