Aktuális

Kínai gyógyászat

Szakértõnkhöz, a hagyományos kínai orvoslás professzorához, dr. Yu Funianhoz érkezett olvasói levelek közül válogattunk. Számtalan problémával, kéréssel, kérdéssel fordultak olvasóink a doktor úrhoz. Önök kérdeztek, az orvos válaszolt.

1. „Tisztelt Professzor Úr! Kislányom ujján egy éve vírusos szemölcs nőtt, amit már három bőrgyógyász útmutatása alapján is kezeltünk, még sincs semmi változás, azaz a szemölcs a krémek, oldatok hatására eleinte kicsit kisebb lesz, de idővel újra visszanyeri szokásos méretét. Tudom, hogy a szemölcs gyakorlatilag bármire (például stressz hatására) elmúlhat, én ennél azért konkrétabb tanácsra vágynék. Előre is köszönöm: egy aggódó édesanya.”

Tisztelt Hölgyem!

A szemölcs egy nehéz bőrbetegség, a hagyományos kínai orvoslás szerint ilyenkor elsősorban tisztítani kell a szervezetet, és javítani a keringést, ezenkívül a Ya Dan Zi nevű gyógynövény, latinul Brucea javanica – mely Magyarországon is kapható – igen hatásos ennél a problémánál. Sebtapaszra lyukat vágunk, és oly módon ragasztjuk az ujjra, hogy a szemölcs pont kilógjon, ekkor rátesszük a gyógynövényt, egy másik tapasszal leragasztjuk, majd huszonnégy órán keresztül a kezelendő felületen tartjuk. Utána megvizsgáljuk, és ha csak a szemölcs fele esett le, akkor megismételjük a kezelést. Ha a szemölcs teljesen leesett, már nincs szükség következő adagra.

2. „Három éve vagyunk együtt a barátommal, és úgy érzem, kevésbé kíván már az utóbbi időben, általában mindig én kezdeményezem a szexet. A szerelmében nem kételkedem, de rengeteget dolgozik, és esténként inkább aludni szeretne. Hogyan tudnám feléleszteni a vágyát?” Sacka

Kedves Sacka!

A libidócsökkenés sokszor pszichés tényezők, kimerültség hatására jön létre. Mindenekelőtt töltsenek sok időt együtt a kedvesével, a közös relaxáció, pihenés előbb-utóbb a szexuális kedvet is fokozza. Ugyanakkor fontos a vese- és máj-meridiánok erősítése is.





Kínai recept: Erre kiválóak a ginszenggyökér-készítmények (teák, kapszulák), illetve a masszázs.

Masszázstipp: Ez önmagában is relaxáló, illetve szexualitást fokozó hatású, a masszázstechnikák, módszerek elsajátításában a házastársak egymás segítségére lehetnek:

A Guanyuan pont (négy harántujjal a köldök alatt, a középvonalban helyezkedik el) és a Huiyin pont (a gáttájék közepén található) együttes masszírozása az eredendő veseesszenciát fokozza, de az utóbbi pontot ne nyomjuk folyamatosan, csak óvatosan, körkörös mozdulatokkal, alkalmanként két percig masszírozzuk.

A masszázs során és reggelente felkelés előtt, az ágyban ülve két tenyerünket dörzsöljük össze erősen. Az így felmelegített tenyerünkkel mindkét oldalon a vesetájékot erősen dörzsöljük át.

A teljes cikk a 24. heti, június 14-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top