Aktuális

A nõi fõnök is jó fõnök

Ács Zsuzsa, a Privátbankár.hu gazdasági tanácsadó és online újság ügyvezetõje, illetve résztulajdonosa. A pécsi Közgazdasági Egyetem elvégzése után a Magyar Nemzeti Bankban, a tõkepiaccal foglalkozó fõosztályon kezdett dolgozni.





A hét témája a Nők Lapjában:
Milyen főnök jó nekem?


Életünk felét – na jó, egyharmadát – a munkahelyünkön töltjük. Nem mindegy hát, milyen körülmények között dolgozunk. Hangulatunkat, munkakedvünket, teljesítményünket azonban a leginkább mégiscsak az befolyásolja: milyen a főnökünk. Ezért próbáljuk meg körüljárni: milyen is az igazán jó főnök.

További írások:

• Külföldön minden más? »
• „Szövetségben” a főnökkel »
• A szakember szemével… »

Az összeállítást készítették:

Bus István, Szigeti Hajni, Kertész Gábor 

Majd 1991-ben, amikor az MNB-t bízták meg egy újfajta állami finanszírozási rendszer kialakításával, illetve az első államkötvény kibocsátásával, a szervezet „felépítője” és később az Államadósság Kezelő Központ első vezetője lett. Jelenlegi vállalkozásába két gyermeke mellett fogott bele, mert már vágyott egy kisebb felelősséggel járó, de aktív munkára a meseolvasás kiegészítéseképpen.

– Ön szerint miben tud jobb lenni egy női főnök a férfiaknál?

– A nők hajlamosabbak a kooperációra, a férfiak állandóan versengenek egymással. Sokszor találkozom azzal, hogy a pasik munkájuk során csak azt akarják bebizonyítani, melyikük a jobb, míg a nők megpróbálják tompítani az ellentéteket.

– Előfordul még, hogy a férfiak az éreztetik, egy nő mégiscsak alacsonyabb rendű a főnökök között?

– Próbálkoznak, próbálkoznak, de ha ilyesmivel találkoztam, úgy tettem, mintha nem venném észre. Azért úgy látom, ha valaki tényleg ugyanúgy dolgozik, mint egy férfi, akkor elfogadják. Bár bizonyos körökből így is automatikusan kimarad. Gyakran nem tud részt venni egy hosszúra nyúlt tárgyalás utáni sörözésen, ha például nem akarja, hogy kizárólag bébiszitterek neveljék a gyerekét. Nem tud egy teniszmeccs után, a közös öltözőben üzleti ügyeket elsimítani, sem egy vadászaton rögtönzött megbeszélést tartani – márpedig ezek fontos részei a munkának.

– Volt olyan, amire korábban azt mondta, ha főnök lesz, ilyet sosem csinál?





 – Persze! Például azok a főnökeim, akiket emberileg nagyon kedveltem, néha nem követeltek eleget a munkatársaktól. Ők maguk szakmailag kiválóak voltak, de esetenként túl toleránsak. Egyébként a következetes számonkérés és az egyénre szabott motiváció, noha rém egyszerűen hangzik, a legnehezebb főnöki feladatok egyike. Másrészt sok bizonytalan vezető a munkatársak kiválasztása során, mindenek fölé helyezi a bizalmat a szakmai rátermettséggel szemben, és ezzel hátráltatja a gépezet működését. Hiba még, ha a főnökök nem tudják együttműködésre sarkallni a beosztottjaikat, vagy rávenni a különböző egységeket, hogy egy irányba húzzák a szekeret. A mostani vállalkozásomban szerencsére sikerült olyan komoly szakembereket verbuválnom, akik ha észreveszik, hogy egy új ember nem úgy dolgozik, ahogy az elvárható, azonnal helyrerakják anélkül, hogy én szólnék. Nagyobb vállalatoknál viszont azt látom, hogy gyakran értelmetlenül ölik egymást az emberek, akárhány tréningen vesznek is részt.

– A női főnök otthon is főnök?

– Hát, ha talál hozzá egy beosztottat… – nevet Zsuzsa. – Azt hiszem, intelligencia kérdése, hogy otthon mennyire tudjuk levetkőzni a munkahelyi énünket. Egy női főnöknek biztosan sok férfias tulajdonsága van, amelyekből a sikeres párkapcsolata érdekében vissza kell vennie. Nálunk is – ahogy a legtöbb családban – a férjem munkája az elsődleges, hiszen amíg nem dolgoztam, éveken át ő volt a családfenntartó, négy emberért felelt, és ez elég komoly teher. A gyereknevelés – minden ellenkező híresztelés ellenére – alapvetően a nő dolga, és akkor már az ehhez kapcsolódó otthoni feladatok nagy része is. De azért a munkamegosztással is jól állunk, mert amit a férjem szeret, azt szívesen átvállalja – például a főzést.

A témáról bővebben a Nők Lapja június 28-án megjelenő 26-os számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top