Aktuális

Akcentus = Áremelés

Dr. Szentkuti László Németországban született, édesapja magyar, édesanyja német. Tizenegy éve él Magyarországon, a nyelvet már itt tanulta meg.





A hét témája a Nők Lapjában:
Kétszer-háromszor megfizetett házak
– avagy hogyan NE építkezzünk


Ilyenkor nyáron tetőzik az építési láz – gombamód nőnek ki a házak szerte az országban. Keresgéltünk volna boldog tulajdonosokat, akiknek életük legszebb napja virradt fel, amikor átvehették új otthonuk kulcsait. Találtunk ehelyett nyomott kedvű szitkozódó építkezőket, akik a napot is elátkozták már, amikor a kőműves először betette a lábát a telkükre.

További cikkek:

• Az ács megbüntette a fővállalkozót »
• „Csak a villanyszerelést ne bízza kontárra!” »
• Akcentus = Áremelés »
• A ház tartóoszlopai kifelé dőlnek »

Az összeállítást készítette:

Mihalicz Csilla, R. Kövér Balázs  


– Egy német székhelyű cég igazgatójaként dolgozom Szombathelyen. Ha valahol legalább négy évet eltöltesz, már érdemesebb saját ingatlanba beruháznod, mint bérelni. Ezért egy Vas megyei kis faluban vettem telket, és építkezni kezdtem. Van egy kis akcentusom, és rá kellett jönnöm, hogy nekem egy vállalkozó kapásból drágább ajánlatot tesz, mert látja, hogy nem vagyok igazi magyar. Ráadásul a helyi vállalkozók mindenért majdnem dupla árat számoltak volna, hiszen ők azt is tudják, hol vagyok igazgató, és mekkora irodám van. Ezért Pest megyei cégekkel dolgoztattam. Ők még az útiköltséggel együtt is fele annyiból megcsinálták, mint a helybéliek. I


gaz, a garázskapuval éppen fordítva jártam: egy pesti céggel tárgyaltam, aki egy bizonyos márka kizárólagos magyarországi képviselőjeként hirdette magát. Kijöttek felvenni az adatokat, ezért elkértek tízezer forintot, majd kijelentették, hogy szállítás előtt ki kell fizetni a teljes árat. Persze ebbe nem mentem bele. Egy barátom ajánlotta a szombathelyi céget, akikről kiderült, hogy ugyanazt a garázskaput forgalmazzák, csak jóval olcsóbban, mint az állítólagos kizárólagos forgalmazó.


Azért szerencsésnek mondhatom magam, mivel a házam már áll, és a minőségével sincs gond, nem úgy, mint a pesti lakásomnál. Ott ugyanis az építtető cég, hogy ne kelljen kötbért fizetnie, novemberben átadta a lakást, majd szinte azonnal vissza is kérte a kulcsokat, mivel a belső ajtók üvegei még hiányoztak, és nem volt fűtőtest a fürdőszobában.




De biztosítottak róla, hogy két héten belül minden megoldódik, ha most átveszem a lakást. Fél éve lakom ott, a bejárati ajtó mellett pereg a vakolat, és nincs a lakásban egyetlen egyenes fal sem. Múlt héten hívtam a gondnokot, hogy nem működik a légkondi, kiderült, ennek az az oka, hogy a rendszert még nem indították be, mert vannak „apróbb hibák”. Jövő héten jönnek a szerelők… Ezek persze „csak” bosszúságok, de ha első osztályú árat fizettem meg, akkor első osztályú minőséget várok el. Egyébként senki se higgye azt, hogy csak itthon van ez így, Németországban sem jobb a helyzet. Azt hiszem, az építőipar mindenhol kihasználja a lakásra vágyók kiszolgáltatottságát.

A témáról bővebben a Nők Lapja július 12-én megjelenő 28-as számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top