Aktuális

„Picit sötét a jövõképem”

„Munkanélküli senkiházi lettem, akinek a telefonját már föl sem veszik az úgynevezett barátok.” „Elmúltál harmincöt? – keresd meg a helyed a temetõben!” Keserû tanulságok, jobb jövõ az állás nélkülieknek?

Több mint kétezren az Európai Unió által is támogatott átképzésen vesznek részt az év végéig, abban a reményben, hogy ettől kelendőbbek lesznek a munkaerőpiacon.





Az egyik csoporttal egy sörözőben találkoztunk: az elvégzett angol nyelvtanfolyamot ünnepelték. Az alapfokú nyelvvizsga része az idegenforgalmi, illetve az irodavezetői képzésnek, amire szerződtek. Túláradóan jókedvűek, mint egy érettségi banketten. Többüknek a hangulata azonnal alábbhagy, amikor a kilátásokról kezdünk beszélgetni.

Éva például nem ment át a nyelvvizsgán. Elkeseredetten vallja be a korát: „Ötvenhárom. Hét éve vagyok munkanélküli. És hát mit akarok én, ha fiatalok nem kellenek, főiskolai diplomával. Csak hát valamiből élni kellene – harminchétezer a rezsim. Rettenetes, hogy ennyi év után beülsz megint az iskolapadba, és ilyen kudarc ér. Amikor elkezdett nekem hadarni az az ember a Rigó utcai vizsgaközpontban, szégyellem nagyon, de egy szót sem értettem. A gyerekem fizeti most az intenzív tanfolyamot, hogy még egyszer neki tudjak menni a vizsgának, mert anélkül nem kapom meg a tb-ügyintézői papírt. Azt mondta a fiam: ‘te is taníttattál anyu, most rajtam a sor!’ Csak hát nem hiszem, hogy az a papír csodát tenne. Ha meglátják, mikor születtem, már dobják is a kukába az önéletrajzomat.”

Szerencsés kiválasztottak

Gyurinak a vizsga sikerült, csak éppen a szája íze maradt keserű a tanfolyam után.





– Egy évembe került, hogy egyáltalán bekerüljek. A munkaügyi kirendeltségen a mentorom először olyan tanfolyamot ajánlott, aminek nem volt része a nyelvoktatás, holott engem leginkább az érdekelt. A képzéshez hozzátartozik az úgynevezett megélhetési támogatás, ami a minimálbér összegének felel meg, de januártól nem a megemelt összeget, hanem a tavalyit fizetik, viszont az idei magasabb összegű minimálbér után kell járulékot fizetnünk. Holott a szerződésünkben az állt, hogy az egészségbiztosítási járulékot nem nekünk kell fizetnünk. Adóelőleget is vontak tőlünk egy ideig, azt végül vissza tudtuk igényelni. Minderről hosszadalmas levelezést és telefonbeszélgetést kellett folytatnom, a Munkaügyi Központ és az Európai Szociális Alap adminisztrációs központja folyamatosan egymásra mutogatott, és közben éreztették velem, nem szép tőlem, hogy nem vagyok hálás, amiért bekerülhettem ebbe a buliba.

Egy fiú a tizenkilenc évesek felhőtlen derűjével néz előre.

– Nemrég érettségiztem, de akkor még egyáltalán nem érdekelt a tanulás. Kellett ez a fél év, hogy beérjek.

Ők is azok közé a szerencsés kiválasztottak közé tartoznak, akik az Európai Szociális Alap (ESZA) által működtetett Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programjának komplex képzésén vehetnek részt.

– Három kiemelt célcsoport van – tájékoztatta a Nők Lapját Fazekas István, az ESZA munkatársa. – Az elsőbe a harminc év alattiak tartoznak. A másodikba a harminc feletti tartósan regisztrált álláskeresők. Náluk az elsődleges cél, hogy ne váljanak tartósan munkanélkülivé. E csoporton belül különös figyelem esik a 45 év felettiekre és a nőkre. A harmadik csoport azoké, akik inaktívvá váltak. A fővárosban a fiatalok, különösen a pályakezdők munkához juttatása az elsődleges szempont. Míg a fiataloknál a tapasztalatok hiánya, az idősebb korosztályoknál a képzettség elavulása jelent problémát az elhelyezkedésnél.





– Az Európai Unióba való belépés óta szigorú kötöttségek vonatkoznak a foglalkoztatásra: egységesen meghatározott, milyenfajta képzettséggel lehet bizonyos állásokat betölteni – folytatja a programvezető. – Egységes munkaerő-piaci rendszer kimunkálásán dolgozik Magyarország is, mivel a szabad munkaerő-áramlás csak úgy biztosítható, ha a képzettség és az alkalmazás feltételei egységesek. A munkanélküliség kezelésére a fővárosi munkaügyi központok kirendeltségeiben csaknem ötvenféle képzést lehet igénybe venni. Kiemelt jelentőségű: a nyelvi, a személy- és vagyonőr, a számítógép-kezelői, szociális gondozó, bolti eladó. A kirendeltségeken regisztráltak közül válogatják be az uniós programban résztvevőket – a munkanélkülieknek a mentoraik ajánlják föl a komplex képzés lehetőségét (lásd: keretes írásunkat!). A célcsoportokba tartozás mellett vannak elsőbbséget élvező szempontok is: ilyen a nehéz szociális helyzetű, a vállalkozásával felhagyó, a roma származású ember stb.

(A diszkrimináció leküzdése nyilván részben hatósági feladat, részben társadalmi munkakultúra kérdése. Ebben a Nők Lapja is kész szerepet vállalni. Várjuk olvasóink leveleit tapasztalataikról postán vagy e-mailben a cs.mihalicz@sanomabp.hu címre.)

A teljes cikk a 29. héten, július 19-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.





Olvass bele a Nők Lapja e heti számába!

• Kapócs Zsóka csörtézett  Szegő Andrással »
• Bodrogi Gyula Napoleontól Stopli bácsiig »
• Spermadonor kerestetik »
• Az asztmás gyerek is focizzon »
• Könnyű nyári egytálak »  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top