Aktuális

Az asztmás gyerek is focizzon!

Hazánkban ma minden negyedik gyermek allergiás, és sokuknál ehhez asztma is társul. A nyári táborozások és nyaralások idején az aggódó szülõk még kevésbé tudják, mit engedhetnek meg nekik.




Az épületbe lépve hatalmas gyerekzsivaj fogad, a falon rajzkiállítás, a mennyezetről plüssállatok lógnak, a parkban pingpongoznak, csúszdáznak, fogócskáznak, röplabdáznak. Semmi nem utal arra, hogy kórházban vagyunk, pedig a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Gyermek Tüdőgyógyászati és Allergológiai osztályán járunk. Csak most éppen a Svábhegy varázsheggyé alakult… 2004-től ugyanis a nyári szünetben táborozni is várják az allergiás, asztmás kis betegeket a Generali Varázshegy Gyermektáborba, kétszer két hétre. Aztán a kezelőszobában megpillantunk két kislányt, amint éppen inhalálnak. Kicsit ijesztő, ahogy a nagy gépek előtt ülve belélegzik a gyógyszert, de ők hamar megnyugtatnak.

– Ne izgulj, nem fáj! Csak levegő jön a szánkba, aminek viszont iszonyatosan rossz íze van. Tudod, ez azért kell, hogy többet ne köhögjünk.

Az első szobában egy csapat gyakorol éppen az esti előadásra. Bankrablást fognak eljátszani, rendőrrel, mentőssel, japán turistával, ahogy azt kell. Hamar megtudom, a héten már voltak kirándulni Szentendrén, strandoltak és barlangásztak is. A 12 éves, asztmás Krisztián betegségéről is precízen tájékoztat („Ez egy köhögéssel, nehézlégzéssel járó tüdőbetegség.”), és elmeséli, hogy imád focizni. A sportolás nem jelent gondot neki, csak arra kell figyelnie, hogy ne erőltesse túl magát. Dávid még csak 8 éves, szintén allergiás asztmája van. Tollra, poratkára és szőrre allergiás. Ennek ellenére imádja a cicákat, de tudja, hogy dögönyözés után alaposan kezet kell mosnia, és naponta háromszor kell használnia az inhalálót, otthon is. Sokáig úszni járt, de most már ő is inkább focizik.

A hajlam örökölhető

– Az asztma gyermekkorban a leggyakoribb krónikus betegség, a gyermekek kilencven százalékánál allergiás eredetű – mondja dr. Halász Adrien főorvosasszony, akinek az osztályán évente több mint nyolcezer gyermeket kezelnek visszatérő és akut légzési betegségekkel… – Ezt kiválthatják pollenek, atkák, állati szőrök vagy akár étel is, tehát nagyon sok olyan anyag, amit a szervezet idegenként ismer fel. Az asztma a légutak krónikus gyulladását jelenti, ami az allergiás reakcióknak csak egyik tünete lehet. A belélegzett allergének hatására hörgőgörcs alakulhat ki, ez szárazköhögéssel, nehézlégzéssel és fulladással járhat. A hajlam genetikusan örökölhető, de hogy ebből valóban betegség lesz-e, azt számos külső tényező is befolyásolja. A levegő szennyezettsége, a pollenszint emelkedése, az étkezési szokások megváltozása, a légkondicionálók használata is hozzájárul a betegség kialakulásához. Asztma esetében a fő feladat, hogy a gyulladást megakadályozzuk. Ha a panaszok mégis kialakulnak, tüneti kezeléssel kell tágítani a hörgőket, és könnyebbé tenni a légzést.







Dr. Halász Adrien
– Mennyire változtatja meg a család életét, ha kiderül, hogy a gyerek allergiás vagy asztmás?


– Ez attól függ, mi áll az allergia hátterében. Ha háziporatka okoz gondot, akkor ne legyen padlószőnyeg és subaszőnyeg a lakásban, ha nyúlszőr, akkor lehetőleg ne vigyük nyúlfarmra a gyereket. Ha parlagfűre allergiás valaki, akkor figyeljünk oda, hogy az augusztusi nyaralást lehetőleg ne egy mező szomszédságában töltsük el, hanem válasszunk olyan helyet, ahol kevesebb az allergiát okozó növény.

– Mit és mennyit sportolhat egy allergiás, asztmás gyerek?

– Mindent lehet, de mértékkel. Ha érzi, hogy nehezebben kap levegőt, akkor abba kell hagynia a terhelést. Mi azokat a sportokat ajánljuk, amelyek a légzést segítő izmokat erősítik. Az úszás, a különféle vízi sportok a legalkalmasabbak, neves vízilabdázóink és úszóink között is vannak asztmások! Ami jobban megterheli a szervezetet, az a futás, ezért, ha a gyerek versenyszerűen akar sportolni, azt ajánljuk, inkább úszó legyen, mint futó.

A teljes cikk a 29. héten, július 19-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.





Olvass bele a Nők Lapja e heti számába!

• Kapócs Zsóka csörtézett  Szegő Andrással »
• Bodrogi Gyula Napoleontól Stopli bácsiig »
• Spermadonor kerestetik »
• “Picit sötét a jövőképem” »
• Könnyű nyári egytálak »  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top