Aktuális

Ki vagy te, szürke szemû?

A reneszánsz nagymester titokzatos portréja a 17. század óta Firenze teljhatalmú vezetõ-családjának, a Medicieknek tulajdonát képzi – arról, hogy honnan került gyûjteményükbe, semmit sem tudunk. Ahogy arról sem, kinek a megbízásából készült és kit ábrázol a festmény.

A hét témája a Nők Lapjában: Megtaláltuk Tiziano modelljét!

Életre kel a Szürke szemű férfi

Ezrek zarándokoltak a Szépművészeti Múzeumba, hogy lássák a Szürke szemű férfi képmását. Kit ábrázolhat a festmény? A Nők Lapja megtalálta a titokzatosan ellenállhatatlan férfit…

További írások:
• Mire KÉPes a mi Tamásunk! » 
• Mi van a portré mögött? »

Az összeállítást készítette: 
Fejős Éva és Szigeti Hajni

Az évszázadok során felmerült, hogy Pietro Aretino éles tollú író, költő, Tiziano legjobb barátja lehetett a modell. Aretino kritikus írásaitól rettegtek korának fejedelmei, barátja művészetéről ellenben dicshimnuszokat zengett. Cserébe Tiziano remek portrékat festett róla – így az érvényesülés útján sokban segíthették egymást. Ha a képre pillantanak, hihető, hogy okos, intelligens, rámenős, talán kicsit alattomos férfit ábrázol, valakit, aki a szelleméből hatalmat tud kovácsolni – pont, mint Aretino. De sajnos, azóta előkerült képek alapján kiderült, hogy ő egészen másképp nézett ki.

Szóba jött még egy urbinói herceg, vagy egy angol arisztokrata – „titokzatos, mint az angolok”, mondták rá, de bizonyíték egy szemernyi sem akadt. Tippeltek egy ferrarai jogászra is, akire tényleg hasonlít, de ezekkel a portrékkal nagyon kell vigyázni, hiszen nem fényképek, a „főhős” mindig idealizált.

Egy 20. századi feltevés szerint a szürke szemű egyszerűen modell. Ám e korban csupán a női szépség ábrázolására születtek portrék, a férfi szépség bemutatására soha. Hiszen ha egy nő ilyen jellegű képet rendelt volna, és arra rájön a környezete, fuccs a jó hírének, tehát ez a tipp is kizárható.
Nem úgy a mienk…. Mi megtaláltuk Tiziano modelljét, nézzék csak, ismerős?


A témáról bővebben a Nők Lapja július 26-án megjelenő 30-as számában olvashatsz!

• Tippünk: Kattints a képre és nézd meg az átalakulás történetét!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top