nlc.hu
Aktuális
Körömpörkölt helyett: hal és sovány hús

Körömpörkölt helyett: hal és sovány hús

Az elhízás a 21. század legfõbb egészségügyi kihívásává vált. A hazai gyerekek tizenöt, a hazai felnõtt lakosság hatvan százaléka túlsúlyos és elhízott. Sõt, ezenfelül van még húsz százalék, amelybe azok tartoznak, akik, ha annyit ennének, amennyit kívánnak, és nem vigyáznának a súlyukra, szintén túlsúlyosakká válnának.




A hét témája a Nők Lapjában:
Így vigyázok az egészségemre

Vannak, akik csak beszélnek róla. Mások beszéd helyett inkább cselekszenek. És vannak, akik meg is osztják másokkal, hogy miként próbálják megőrizni az egészségüket. Mi az utóbbiakkal beszélgettünk, olyan emberekkel, akik az egészséges életmód hívei, és módszereikből, praktikáikból talán tanulhatunk…

További írások:

• Sport, vitaminok, szűrővizsgálatok »
• Száműzni mindent, ami nem természetes! »
• Futás, fürdés, alvás »

Az összeállítást készítették: Fejős Éva, Kertész Gábor, R. Kövér Balázs, Szigeti Hajni
– Így csak mintegy húsz százalék azok aránya, akiknek nem kell figyelniük az étkezésükre, mert genetikai vagy anyagcsere-tényezők miatt soványak maradnak – magyarázza dr. Pados Gyula címzetes egyetemi docens, a Szent Imre Kórház Lipid (elhízással foglalkozó) Osztályának vezető főorvosa. – Az elhízásnak a hasra terjedő formája, az úgynevezett „alma típusa” veszélyes, mert előbb-utóbb vérzsír-, vérnyomás-, vércukoreltéréseket okoz. Ezért túlsúly esetén a haskörfogatot is meg kell mérni. Férfiaknál 94, nőknél 80 centiméter feletti körfogat utal hasi elhízásra és fokozott szív- és érrendszeri rizikóra. Az 1983 óta az osztályunkon kezelt mintegy tizennyolcezer elhízottnál is első lépés a rizikófaktorok felmérése s a 800 kalóriás bevezető diéta után az otthoni 1200–1500 kalóriás, állati zsírokban szegény és a gyorsan felszívódó szénhidrátokban (cukor, fehér kenyér, rizs, krumpli, tészta) is korlátozott étrend megtanítása. Emellett mozgásprogramokban vesznek részt, melynek segítségével a fogyás csak a zsírszövetből történik.

Pados professzor nem azok közé tartozik, akik vizet prédikálnak és bort isznak – egyáltalán nem túlsúlyos. Vajon a genetikának köszönhető mindez, vagy beépítette az életmódjába a fent elmondottakat?






Dr. Pados Gyula

– Hogy nem vagyok túlsúlyos, az rengeteg erőfeszítésembe kerül, hiszen én is abba a húsz százalékba tartozom, akik elhíznának, ha az étvágyukat kielégítenék. Ezért főleg sovány húsokat, halat fogyasztok (kedvenc ételem a magyar halászlé), viszonylag kevés – és csak barna – kenyeret eszem, köretként elsősorban zöldségeket, salátákat, esetenként barna rizst vagy durumtésztát engedhetek meg magamnak, amelyek magasabb rosttartalma gátolja a szénhidrátok felszívódását. Igyekszem napi negyven dekagramm zöldséget, gyümölcsöt – főleg paradicsomot, brokkolit, körtét, almát, epret, hagymát – fogyasztani, nassolásként pedig mandulát. Olajjal főzünk, margarint fogyasztunk. Ritkán engedhetem meg, hogy az egyébként általam nagyon kedvelt köröm- vagy pacalpörköltet, rántott borjúlábat egyek, bár a koleszterin-, vércukor- és vérnyomásértékem még nem tiltaná.

A témáról bővebben a Nők Lapja szeptember 13-án megjelenő 37-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top