nlc.hu
Aktuális
Meghökkentõ mese

Meghökkentõ mese

A világban számtalan fegyveres konfliktus zajlik, naponta errõl szólnak a híradások. Libanonból egy csinos, fiatal nõ küldte tudósításait a Magyar Televízió egyes csatornájának. A fegyverek azóta elhallgattak...

A fegyverek azóta elhallgattak, Al Ghaoui Hesna hazatért, és az Évszakok felkérésére papírra vetette a forgatások alatt átélt néhány élményét-gondolatát.





Váratlanul kopogtattunk be a libanoni újságírónő ajtaján, amikor a bombázások negyedik napján, hajnalban Bejrútba érkeztünk. Kócosan, fehér trikóban nyitott ajtót Diá. Csak délután számított ránk.

– A támadások miatt így volt a legbiztonságosabb – magyarázkodtam zavartan. Diá csak bólogatott.Így kezdődött libanoni forgatásunk. Az utazás is váratlan volt: amikor Libanon déli területeit és a fővárost bombázni kezdte az izraeli légierő, Rácz László operatőr kollégámmal azonnal szervezni kezdtük a forgatást. Fogalmunk sem volt, hogy jutunk be az országba – a bejrúti repülőteret már lerombolták, és a Szíriából vezető utakat is folyamatosan támadták az izraeli harci gépek. Végül Damaszkuszból bérelt autóval és sofőrrel, úttalan utakon jutottunk el Bejrútba.

Az első bomba a legijesztőbb

Kávéval a kezünkben vártuk, hogy Diá felöltözzön, amikor hirtelen hatalmas robbanás rázta meg a környéket. Ijedten néztünk össze Lacival – talán akkor gondoltunk először bele igazán, mit is vállaltunk. Jött a második és a harmadik bomba – beleremegett az egész ház. A házban nyüzsgés támadt, az emberek a tévékhez rohantak, hogy lássák, hová csapódtak a lövedékek. Egy helyi televíziócsatorna a hegyoldalról élőben közvetítette a bombázásokat. Mi is szedelőzködtünk, indultunk a belvárosba.

„Öltözz át! Kánikula van – nézett végig hosszú nadrágomon és ingemen az újságírónő. – Libanonban vagy, bármit felvehetsz! A nők pántos ruhát, miniszoknyát is hordanak. – Aztán elkomorult az arca. – Igaz, háború idején mindenki visszafogottabban öltözik.”

Ha valamiben, hát háborús élményekben errefelé mindenki tapasztalt. Csak a kilencvenes évek elején ért véget a tizenöt éves polgárháború, mely romba döntötte az egész országot. Még most is számtalan összedőlt ház emlékeztet erre az utak mentén. Ki tudja, hogy a jelenlegi konfliktusból mikor lábal ki az ország – tűnődtem, már az autóból kémlelve a várost. Az utcák üresek voltak, a boltok ajtaján lakat lógott.

Teljes cikkünket a Nők Lapja Évszakok októberi számában olvashatja el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top