Aktuális

A szervezet jótékony „kábítószerei”

A szerelem: egyszerû kémiai folyamat, mondják, akik kevéssé hajlamosak a spiritualitásra. Lássuk, mi történik bennünk az elragadtatott pillanatokban!




A hét témája a Nők Lapjában:
Mitől vagyunk mámorosak?

Ahogy pálinkát főzni bármiből lehet, úgy a mámor is szinte bármiből fakadhat, csak hinnünk kell benne. A Nők Lapja házi boszorkánykonyhájában készült mámorító koktél összetevői: tánc, szerelem, bor, sport, természet. Fogyasszák örömmel!

További írások:
• „Mindenkinek elmondanám: szeretem” »
• Utazások, találkozások, pillanatok »
• Az eső, a szél, a nap, a virág, a veréb – no és a fenyőfa »

Az összeállítást készítették:
Mihalicz Csilla, Fejős Éva, Horváth Beáta, Koronczay Lilla, R. Kövér Balázs, Szegő András  
– Többféle anyag szabadul fel ilyenkor a szervezetünkben, jórészt ismerjük, hogy ezek mit szabályoznak, de a pontos hatásmechanizmusukat még nem teljesen – magyarázza dr. Somogyi Andrea pszichológus. – Mámorosan jó érzés esetén leginkább szerotonin és endorfin termelődik az agyban, amelyeket boldogsághormonoknak is szoktak nevezni. Az előbbi ingerület-átvivő anyag, az utóbbi az agyműködést szabályozza. Az endorfin kicsit a morfiumhoz hasonlítható, hiszen fájdalomcsillapító hatású is. Mindkettőre szükségünk van: ha például a szerotonin-szabályozásunk megváltozik, és a normál mennyiséget kevésnek érzékeljük, akkor depresszió vagy szorongásos betegségek alakulhatnak ki. Az endorfintermelés csökkenése esetén pedig gyengülhet az immunrendszerünk, és csökkenhet a fájdalomtűrő képességünk.
A testi érintés és a boldog párkapcsolat szintén endorfin- és szerotonin-felszabadulást okoz – nem véletlen, ha valaki kiegyensúlyozott kapcsolatban él, ritkábban betegszik meg. De nemcsak a boldogsággal teli gyengédség, hanem az intenzív mozgás is mámorosan jó érzést okoz, hiszen a sportolás is endorfint és szerotonint szabadít fel. Így tud az erős próbatétel egyúttal örömforrás is lenni – ezt a teóriát igazolja kiváló futballkapusunk, Hajdu Attila, aki ma már inkább saját kávéházát irányítva keresi a mámort, és a focival csak az egyik sport-tévécsatorna szakértőjeként van kapcsolata.

A témáról bővebben a Nők Lapja szeptember 28-án megjelenő 39-es számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top