Aktuális

Szépít és gyógyít a szõlõ

A gyümölcsök királynõje a kozmetikai ipar és az õsi gyógyászat egyik kedvenc alapanyaga, hiszen lé és aszalt formában is, minden egyes része külön-külön remekül hasznosítható!

Mazsolával a vírusok ellen




A mazsola ugyanolyan értékes tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss szőlő, de az aszalás hatására magas a cukortartalma, és koncentráltabban hat. P- és C-vitamintartalma segít megakadályozni számtalan betegség kialakulását, például allergia vagy gyulladás kifejlődését, az esetleg meglévő továbbterjedését, és vírusok ellen is hatásos. Ez utóbbi a szőlőben található tanninnak köszönhető, amely a vírus felszínén kötődik, így a kórokozó nem tud hozzákapcsolódni a sejtmembránon lévő receptorokhoz – ezzel megakadályozva a fertőzés létrejöttét.
Tipp: A mazsolát fogyasztás előtt mossuk meg meleg vízben, majd áztassuk be! Ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy táplálékunk édes kiegészítője nem tartalmaz mérgező anyagot. Ugyanis előfordulhat, hogy a mazsolát a kereskedők, vagy a termelők kénezik, a könnyebb eltarthatóság érdekében.

A vérerek védelmében
A szőlő magjából sajtolt olaj egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, mivel hetven százalékban linolsavat (omega-6 zsírsavat) tartalmaz, amely a legtöbb táplálékunkból hiányzik. Ráadásul az E-vitamin minden összetevője megtalálható benne. Ez az oka annak is, hogy legalább három évig nem avasodik meg. A szőlőmagolaj csökkenti az erek törékenységét, meggátolja a vér besűrűsödését, javítja a látást.
Tipp: Ízesítsük a salátánkat szőlőmagolajjal, amely jó hatással van a pajzsmirigy működésére, a csontok anyagcseréjére és reumás megbetegedés esetén is segíti a gyógyulást. Ha ritkán kerül saláta az asztalunkra, akkor együnk hetente háromszor egy-egy mokkáskanálnyi szőlőmagolajat.





Szőlővel a rák ellen

A népi gyógyászatban régebben a nyers szőlő rendszeres fogyasztásáról úgy vélték, hogy az a különböző rákbetegségek gyógyításánál hatásos. Kutatók azóta felfedezték, hogy a szőlőben többfajta, a polifenolokhoz tartozó kémiai anyag van jelen, s az utolsó évtizedben igen intenzív kutatás folyt ezek rákellenes hatásairól. A szőlő jelentős antioxidáns aktivitással is rendelkezik, amely szintén hozzájárul a rák megelőzőséhez.
Tipp: A szőlőt az őszi szüret után hónapok múlva is fogyaszthatjuk, ha ugyanúgy tároljuk, mint az almát: pincehidegben, szétterítve.

Hogy ragyogjon a hajunk!
A haj szárazságát okozhatja a nedvességhiány, a túlzott napozás, az erős hajszárítás, de a kevésbé jó minőségű samponok is tehetik durván töredezetté és söprűssé a hajat. Ráadásul a változókorba lépett nők a hormonszint-átalakulás miatt gyakran küzdenek a száradó, merevvé, kopottá váló haj problémájával. A szőlőmagolaj ezen a téren is csodát tesz, ha az alábbi pakolást hetente egyszer alkalmazzuk:




Langyos szőlőmagolajat öntünk a tenyerünkbe, két kezünket összedörzsöljük, tenyerünket és ujjainkat végighúzzuk a hajunkon, de mindig a fejbőrnél kezdjük! Hagyjuk rajta 10 percig, majd öblítsük le, és mossuk meg a hajat kímélő samponnal!
Tipp: A hajápolásunkra a koronát úgy tehetjük fel, hogy szőlőmagkivonatot tartalmazó sampont használunk. A fehér szőlő kivonatát tartalmazó sampon hajtőemelő hatású, és kiváló a vegyes típusú – száraz végek, zsíros tövek – haj ápolására.

Borban az igazság és a frissesség
A rozé borról úgy tartják, hogy kiváló bőrtonizáló hatású. Természetesen nem belsőleg alkalmazva, hanem külsőleg, vattapamacsra cseppentve töröljük át vele az arcot. Különösen a zsíros bőrűeknek ajánljuk, mert a szőlő levében lévő savak szabaddá teszik a faggyúmirigyek nyílásait, és a pH-változásnak köszönhetően elpusztulnak a gyulladást okozó baktériumok.
Tipp: A bőr vérkeringését fokozhatjuk, arcunk színnel és élettel telik meg, ha olykor rozéfröccsben fürdetjük. 1 dl rozéhoz adjunk 2,5 dl szénsavas ásványvizet, s ezzel öblítjük le az arcunkat.





 Szőlőhéj – a kézápoló
A kezünk az a testrészünk, amely a szélsőséges időjárási viszonyoknak leginkább ki van téve. Ráadásul a gumikesztyű nélkül végzett házimunka, a tisztítószerek még inkább hozzájárulnak ahhoz, hogy itt a bőr gyorsan öregedjen, és nemcsak szárazzá, hanem foltossá is válik. A barna foltok felszámolására a szőlő héja kiváló, mert egyszerre veszi fel a küzdelmet az idő nyomaival, és a bőr szárazságával is.
Tipp: A kéz bőrének kényeztetésére, a foltok felszámolására vásároljunk a patikában illat- és színanyagmentes kézkrémet! Majd a fehér szőlő húsát és magját kinyomjuk, a héjat összekeverjük a krémmel, és pakolásként visszük fel a kézfejre. Végezzük ezt kúraszerűen, minden este, lefekvés előtt! Tízpercnyi hatóidő után vattapamaccsal letöröljük a szőlőhéjas masszát.


A teljes cikk a 39. héten, szeptember 27-én megjelenő Nők Lapjában olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top