Aktuális

Dupla öröm, dupla költség

Amíg nem volt gyerekem, rajongtam az ikrekért. A világ legnagyobb ajándéka, hogy együtt nõhetnek fel, soha nem lesznek magányosak! Ám rájöttem: egy ikerpár dupla gond, dupla felelõsség és kétszeres költség is!

„Elolvastam a legutóbbi Ne félj, mesélj! írást, és azonnal „elektronikus tollat ragadtam”. Ugyanis egy kismama arról panaszkodott, hogy el kell halasztania babaprojektet, mert két gyerekkel nem tudnának megélni. Én viszont szeretném felhívni a figyelmet azokra, akik nem kaptak lehetőséget a döntésre – egy vagy két gyereket szeretnének-e –, mert rögtön kettővel áldotta meg őket az Isten. Például a mi családunkat. Idén januárban tudtam meg, hogy ikreim lesznek – júliusban születtek meg a kislányaim –, azóta bújom a ránk vonatkozó jogszabályokat, és sok sorstárs-édesanyával vettem fel a kapcsolatot. Kérem, kedves Ildikó, segítsen abban, hogy megszólalhassunk a Nők Lapjában, és kezdődjön közös gondolkodás a helyzetünkről!”
Polonyi Hajnalka


A harmincasok gondja

Kutakodom az interneten (érthető és részletes tájékoztatást nyújt a családtámogatási formákról a kanga.internode.hu oldal), és sokakat faggatok: ikreseket és egy gyermeket nevelőket. A legradikálisabban egy harminchét éves közgazdász édesanya fogalmaz, aki két pici fiát (másfél évesek) neveli otthon.




– A nevemet nem írhatod le, mert a férjem orvos, és nagyon félti az állását… De azt szívesen elmondom, hogy a jelenlegi gyakorlatot igazságtalannak tartom. Ugyanis az a megszorítás, miszerint a gyerekek kétéves koráig járó gyednek felső határt szabnak – és mi, ikres kismamák ugyanolyan elbírálás alá esünk, mint az egy gyereket nevelők – épp azokat a harmincasokat sújtja, akik tanultak, dolgoztak, felelősen építették a karrierjüket, azaz sok tb-t fizettek már be (és ebből szeretnének visszakapni). Szóval a gyed miatt nem a nyolc osztályt végzett, szakmával sem rendelkező réteg elégedetlenkedik… Én sok kortársamhoz hasonlóan diplomát szereztem, rengeteget dolgoztam, és amikor harminchat éves koromban várandós lettem, már jól kerestem. Ha nem szabnának felső határt, és megkaphatnám az átlagfizetésem hetven százalékát, akkor közel százötvenezer forint lenne a gyedem. A jelenlegi törvény szerint azonban nem kaphatok többet 87 500 forintnál. Tudom, hogy a költségvetés nem képes az ikreseknek dupla, netán háromszoros-négyszeres gyedet adni (a gyerekek számától függően), de ha az említett megszorítást feloldanák, akkor mi, akik a szülésig tisztességesen dolgoztunk, kicsit könnyebben élhetnénk.







GYED
Azoknak jár a gyermekük kétéves koráig, akik a szülést megelőző két éven belül (száznyolcvan napig) biztosítottak voltak. Ennek összege az átlagkereset hetven százaléka, de legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka. Ez jelenleg 87 500 forint.

Egy fiú, egy lány

A harminchárom éves Lehoczki Gabriella csinos, harmonikus kismama. Ragyogó arccal meséli, hogyan tudta meg az első ultrahang-vizsgálaton, hogy ikrei lesznek, aztán a tizennyolcadik héten azt is, hogy egy fiú, egy lány…
– Szinte felfoghatatlan boldogság, hogy fiam és lányom lesz egyszerre! Ám ha eszembe jut, hogy albérletben lakunk – és jelenleg folyik egy öreg ház felújítása, amelyet nemrégiben tudtunk megvenni kölcsönből –, akkor bizony szorongok. Ügyvéd vagyok, de még a kezdők csapatába tartozom, még nem indult be a pályafutásom. A férjem egy cég ügyvezetőjeként rengeteget dolgozik, és bizony nagy szükség van arra, hogy jól keressen. A szülés hetvenezer lesz: az orvosom előre megmondta, hogy nála ötvenezer a szülés, a szülésznőnek illik tizenötezret adni, és ha császár, akkor az altatóorvosnak ötezret. Lehet, hogy ez a nyíltság sokaknak visszatetsző, de nekünk rokonszenves, mert tiszták a viszonyok. (Valamennyien tudjuk, hogy a döntő többség fizet az orvosának…) Mire költöttünk eddig? Az interneten rátaláltam egy ikerkocsira – háromkerekű, hogy tudjunk majd kirándulni is –, és kaptunk az eladótól egy fürdetőállványt meg két anorákot télre. A kiságyat kölcsön kaptuk – egyelőre egyet, mert az albérlet harminchárom négyzetméter… –, ráadásul rengeteg ruhával is elláttak a barátaink. Körülbelül százhatvanezer forintot költöttünk eddig, bár sok minden hiányzik még.
Gabi a találkozásunk után nem sokkal megszülte Zsófit és Marcit, majd nemrégiben telefonált.
– Boldog és fáradt vagyok! Elköltöttem még ötvenezret ruhákra, pelenkára, mellszívóra! Azt is tudnod kell, hogy nem a gyedet választottam – hiszen minimálbérre voltam bejelentve, így igen kevés lenne –, hanem a gyest. Nem túl sok, de az ikreseknek dupla (most 51 600 forint), és a gyerkőcök egyéves kora után munkát is vállalhatok.








      Élve születettek  ebből iker
1995      112 554            2540
2002        96 804            2871
2003        94 647            3071
2004        95 137            3286
Egyre több az iker

A Központi Statisztikai Hivatal adatai pontosan mutatják, hogy a születések száma csökken, közben az ikerszülések aránya fokozatosan nő. A tudományos magyarázat szerint azért (is), mert az utóbbi évtizedben egyre többen szülnek jóval harminc felett, amikor nagyobb az esély az ikerterhességre, ráadásul a mesterséges megtermékenyítés eredményeként igen gyakran születnek ikrek.

Felkészültünk!

A kelenföldi családi ház egyik szobája barátságos ikerbirodalom, szépséges lakói meghatóan parányiak. Érkezésemkor Rebeka békésen alszik, Eszter épp büfizik (a nagymama kezében). Édesanyjuk, a harmincéves Polonyi Hajnalka – a budapesti Brit Nagykövetség munkatársa – először megdöbbent, amikor megtudta, hogy ikrei lesznek, majd végtelen boldogság kerítette hatalmába.
– A boldogság ma is tart, hiszen végre itthon van mindkét kislányunk – mondja mosolyogva. – Persze voltak mélypontok: a harminchatodik héten születtek császárral, és azonnal elvitték őket a Schöpf-Merei Kórház koraszülött intenzív osztályára… Szörnyű volt! Rebekát kiadták a szülés hetében, de Esztert csak négy hét múlva. Eközben ingáztam a kórház és a város másik végén levő lakásunk között. Itt is szoptattam, ott is. Aki nem él át ilyesmit, tán elképzelni sem tudja…
– Mindent megvettetek előre?




– Alaposan felkészültünk. Ennek első lépéseként kifaggattam az ikres ismerőseinket, majd sokat nézelődtünk, keresgéltünk a boltokban meg a neten, aztán döntöttünk: a ruháikon tudunk spórolni, de a „nagyberuházásokon” nem érdemes. (Vannak remek kisboltok, ahol használt angol bébiruhákat árulnak, sok közöttük az új!) Tehát vettünk két drága babakocsit. Negyedmillió forintba kerültek volna, de kaptam kedvezményt, így „csak” kettőszázezret fizettünk. Miért vettünk drágát? Mert hosszú távon olcsóbb. Könnyű, belefér egy autó csomagtartójába, van benne mózeskosár, bébihordó – autós gyerekülésként is használható –, a sportkocsis változata tizenhárom kilóig jó. Ráadásul egy ikerkapocs jóvoltából egy kocsivá alakíthatom a kettőt. Kiságyból is „hosszú távút” vettünk, hét-nyolcéves korukig lesz jó. „Nagyberuházás” volt a szülés is, hiszen megérdeklődtem, hogy az ikres szülésekért ötven-nyolcvanezer közötti összeget szoktak adni… Ráadásul magánrendelőbe jártam, ahol egy vizit nyolcezer. Az ikreim miatt annyi speciális vizsgálatra mentem, hogy a végén már nem fogadott el pénzt az orvos…
– Az ikres szülők sok kedvezményt kaptak az utóbbi években – mondom Hajnalkának, miután megszoptatta kislányait.
– A sorstársaimmal együtt tudom. Nagyra értékeljük, hogy az anyasági támogatás vagy a gyes esetén pozitív diszkriminációt alkalmaznak velünk szemben, azt is tudjuk, hogy pocsék a költségvetés helyzete. Mégis fájlaljuk a gyed limitálását, hiszen nekünk ebben a drága világban kell felnevelnünk a gyerekeinket. Én például a fizetésem alapján százharmincezer forint gyedet kaphatnék… Gondold csak el, ha egymás után szültem volna a két kislányomat, mennyivel többe kerülnék az államnak! Egyébként tudod, mennyit költök pelenkára egy hónapban?
– ??
– Hat-hétezer forintot…


Eddig ér a takaró…





Forgó Györgyné, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára:
– Véleményem szerint az ikergyermeket nevelő családok az utóbbi években igen komoly juttatásokat kaptak. A teljesség igénye nélkül: több lett a gyes összege és időtartama, az anyasági támogatás összege… Természetesen tudom, hogy a terheik nagyok, megértem, hogy ezt is keveslik… De tudomásul kell vennünk, hogy eddig ér a takaró! Azt is tudni kell, hogy a gyed nem a gyerek után járó, hanem a szülő jövedelméhez kötött ellátás. Ha az uniós országok gyakorlatával összehasonlítjuk a családtámogatási rendszerünket – bizony, büszkék lehetünk rá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top