nlc.hu
Aktuális
Egy 56-os napló margójára

Egy 56-os napló margójára

Amikor kezembe vettem Csics Gyula gyerekkori naplóját, bevallom, az volt az elsõ gondolatom: ugyan mit érthetett egy gyerek az 56-os forradalomból?

A meleg szoba mélyéről, a Tom Sawyer kalandjainak ködén át… Aztán lapozgatni kezdtem a füzetet, és rá kellett jönnöm, hogy mindent. Amit nem foghatott fel a tudatával, azt felfogta a lelkével. Megérezte, hogy tragédiák zajlanak körülötte. S mert szemfüles volt, mindent meg is jegyzett. Épp csak hogy nem ítélkezett. Azt meghagyta nekem, a felnőttnek. Kedvencemmé vált a következő történet: a kisfiú november utolsó napjaiban a helyreállított villamossal ment haza. “Éljen Kádár!” – ordítozott egy férfi a szerelvényben. Mindenki némán elfordult tőle. Egyszer csak méltatlankodva megszólalt: “Emberek, hát nincs itt senki, aki engem seggbe rúgna?“

Két, 1956-ban kisgyermekként naplót író felnőttel a 41. héten, október 11-én megjelenő Nők Lapjában olvashatnak beszélgetést!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top