nlc.hu
Aktuális
Vadat, mi jó falat

Vadat, mi jó falat

Amikor arról kezdtünk el beszélgetni, hogy bemutathatnánk néhány könnyû, ám különleges vadételt, séfünk egészen bevadult az ötlet hallatán. Mondanom sem kell, az ötletet is õ vetette fel, és amint mindenki rábólintott.

Azonnal hívta is spéci „vadbeszállítóját” (talán Vadas Zsuzsa kolléganőnket?). Az illető jegyezte: vaddisznó, fácán. Tamás letette a telefont, hölgy személyét titokban tartotta előttünk, és roppant elégedett arccal nézett ránk.

– Nagyon szeretem a vadételeket, bár nem vagyok vadfüggő, s miközben ilyen fogásokat készítek, sajnálom is az elejtett állatokat – vallja be később, már a kész ételek tálalása, csinosítgatása közben. – A szarvas és a vadkacsa a kedvencem, de ma vaddisznó és fácánmell kerül majd az asztalra. (Hogy lássuk, milyen önzetlen!)

– Szerinted miért jó vadat enni? Valamiért félnek tőle a háziasszonyok, ritkán kerül az asztalra otthon…

– Kihívás, de nem kell félni tőle, ezekben a receptekben a hagyományos ízek keverednek a modern köretekkel, technikákkal. Például a fácánmellhez narancsos lekvárt kínálunk, amitől hihetetlenül könnyű és lágy lesz az íze. Vagy a vadpörkölthöz az olasz krumplis tésztát, a gnocchit – ehhez a fogáshoz kétségtelenül éhesnek kell majd lenni. Végül megmutatom, hogy vaddisznóragut is lehet nagyon egyszerűen, vajas tésztában sütve tálalni, és ugye, milyen finom?

– Ühüm – mondom a rácsok közül, miközben épp kóstolgatom. – De azért mondj még három okot, amiért ezekből a receptekből kell válogatnunk a hétvégére!

– 1. Mert szezonja van a vadnak, úgyhogy most éppen nem drágább, mint a megszokott házi húsok. 2. Mert egészséges, zsírszegény, tiszta hús, úgyhogy bűn lenne kihagyni! 3. Mert óriási örömet, elégedettséget szerez majd annak a szakácsnak, aki ilyen fejedelmi fogásokkal várhatja ebédre a családját!





Vajas tésztában sült erdei gombás vaddisznóragu

Hozzávalók:
40 dkg vaddisznócomb, 1 dl olívaolaj, 15 dkg vargánya gomba, 15 dkg csiperke, 2 ek. paradicsompüré, őrölt bors, só, petrezselyem, kakukkfű, 1 cs. snidling, 2 ek. liszt, 1 citrom, fél dl worcestershire-szósz, 1 tojássárgája, 25 dkg vajas tészta; a forma kikenéséhez: vaj.





40 deka vaddisznóhúst kockákra vágunk, és kevés olajban előbb megpirítjuk, majd kevés víz hozzáadásával félig puhára pároljuk. Amíg párolódik, a kétféle gombát megtisztítjuk, és a hússal azonos méretű darabokra vágunk. A húshoz keverjük a paradicsompürét, és lepirítjuk. Borsozzuk, sózzuk, hozzáadjuk a gombát, és tovább pároljuk. Néhány szál kakukkfűvel, friss petrezselyemmel és a finomra vágott snidlinggel fűszerezzük, majd hozzáadjuk a worcestershire-szószt. Ha már majdnem kész, meghintjük a liszttel, belereszeljük a citrom héját, felöntjük egy kevés vízzel, és sűrűre főzzük. A sütőformát kivajazzuk, és kibéleljük a vajas tészta felével. Beleszedjük a ragut, a maradék tésztával pedig letakarjuk. A tetejét tojássárgával megkenjük, a leeső tésztadarabkákból pedig díszeket tehetünk rá. 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.


Még két ínycsiklandozó vadreceptet találnak a 40. héten, október 11-én megjelenő Nők Lapjában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top