Aktuális

Engedjük a férfit dolgozni!

Hajdan a férfiak vadászni jártak, a nõk gyûjtögetni. De mivel a nõk találékonyak, kieszelték a családon belüli munkamegosztást. Körülnéztünk, ki, hogyan halad párja egyenjogúsításában.

Két ellenmondó vélekedéssel szoktam magam sokkolni jó és rossz perceimben. Amikor az utóbbiak szorításában vergődöm – közben az álmosságtól vakon küzdök a mosogatóban tornyosuló edényhegyekkel éjszaka –, akkor határozottan tudom, hogy nincs a földön még egy olyan rabszolgaságra született nő, mint én. Ám amikor jó perceimet élem – például vasárnap délelőtt a férjem húst klopfol a konyhában, közben én írok az emeleten –, akkor vigyorogva mondom magamnak: Ildi, zseni vagy! A férjnevelés zsenije!




Házasságunk kezdetén a rossz percekből akadt több – kicsi volt az öt gyerek, és mi gyakran voltunk olyan fáradtak, hogy már állva is tudtunk aludni –, ám ahogy nőttek a gyerkőcök, csökkent a nyomás. Kivasalták, kimosták a saját cuccaikat, elmosogattak. Ráadásul én egyre nagyobb utálkozással méregettem a férjem által favorizált húsdarabokat. Így a párom – okos pali – rájött: ha jót akar enni, főznie kell! És ha egy férfi szereti a hasát, akkor úgy főz, mint egy isten. Eleinte csak szombatonként vette át a parancsnokságot, aztán már vasárnap is, végül magához ragadta a vásárlás „örömét”. Közben a gyerekeink lelkesen házasodtak, de továbbra is szeretnek nálunk enni a hétvégeken. Ilyenkor aztán kibontakozik a párom!
Amióta a kölykök „gyereke(ke)t is csinálnak”, nincs ilyen királynői sorom. Mert az aprónép kívánságait gyorsan kell teljesíteni! És egy férfi – még ha rendes is – rákészül a főzésre… Ám amikor a kétéves Ádám olvatagon rám mosolyog a kék szemével – „mammama csinájj pajacsintát!”, vagy Patrick bűvöl hasonló tekintettel – „maman, csaszi! ” –, akkor mammama percek alatt palacsintát rittyent, és megsüti a császárszalonnát.
Utóirat: Lelkem képernyőjén megjelent sok megbotránkozott olvasó: micsoda feleség-anya-nagymama ez a V. Kulcsár! Szegény férje… Azt javasolom: egy vasárnap délutánon nézzék meg a konyhámat! Egyetlen tiszta edény sincs! Mert egy férfi vagy főz, vagy mosogat. Az én kedvesem főz. Aztán mosogatok. Szóval csak azért is szegény én!

FÓRUM! A te családodban mi a helyzet a munkamegosztással? Kinek, mi a feladata, és boldogan vállalja-e azt? Szólj hozzá a fórumban!

A Nők Lapja 43. száma október 25-én jelenik meg, további történeteket találsz benne a családi munkamegosztással kapcsolatban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top