nlc.hu
Aktuális
Egy asszony élete

Egy asszony élete

Maléter Pál az 1956-os forradalom mártírja. Honvédelmi miniszterként tárgyalni hívták az oroszok november 3-áról 4-ére virradó éjjel, ott tõrbe csalták, és elfogták. Egy szerelmes nõ emlékei...




Ötvenes évek. A húszéves lányt értelmiségi származása miatt nem vették fel az egyetemre, mezőgazdasági technikus Nógrádban. Autóbaleset éri, eltörik a combcsontja. Kórházban fekszik, édesanyja beküldi hozzá a nagybátyját: „Látogasd meg Juditot, van nála egy könyved is, én adtam kölcsön neki. Szegényt, úgyis egy katonai autó ütötte el.” És Maléter Pál bemegy a kórházba, hogy meglátogassa az unokahúgát.

Évekkel ezelőtt egy ötvenhatos emlékműsorban láttam először Gyenes Judith-ot, Maléter Pál özvegyét. Megrendülten néztem és hallgattam, amint elmondta az exhumálás körülményeit, majd visszalépve az időben, mindazt, ami vele, velük történt. Egy fiatalasszonnyal, egy szerelmes feleséggel, akinek semmi bűne nem volt, mégis megtorolták rajta, hogy a mártír miniszterhez tartozott. Nagyon örültem, amikor hallottam, hogy Gyenes Judith a nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetést kapott. Bár erről akkor, amikor beszélgettünk, még egyikünk sem tudott.

A teljes cikk a 44. héten, október 31-én, KEDDEN megjelenő Nők Lapjában olvasható!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top