nlc.hu
Aktuális
Kéziszótár kezdõ londoni utazóknak

Kéziszótár kezdõ londoni utazóknak

Mint örök újrakezdõ nyelvtanuló, túl a negyedik angoltanfolyamon, abban a tudatban vágtam neki a londoni útnak, hogy különösebben nem fog gondot okozni a kommunikáció. Tévedtem...

…ráadásul előtte biztos, ami biztos, végiglapozgattam az évek során felgyűlt tucatnyi nyelvkönyvet is. A lutoni repülőtéren azonban, amikor a vámtiszt föltette az első kérdést, azonnal kiderült: vagy nem angolul tanultam eddig, vagy kényszerleszállást hajtottunk végre egy távoli országban, ahol nem beszélnek angolul. Ettől függetlenül fantasztikus napokat töltöttem itt, s a hozzám hasonló kezdő „londoner”-eknek segítségül összegyűjtöttem néhány kifejezést, melyek fontosak lehetnek a londoni hétköznapokhoz. Mindenesetre, mikor hazaértem, ötödször is beiratkoztam nyelvtanfolyamra…





• Baker Street: Bizonyos Sherlock Holmes magándetektív „lakóhelye” volt. Nevét ma is számtalan emlékhely és kiállítás őrzi ebben az utcában.
• Bridge: híd. Létezik fix, felnyitható és csak gyalogosoknak fenntartott változata. Utóbbi az ezredforduló tiszteletére épült, hasonló „dizájnnal”, mint az ugyancsak ez alkalomra tervezett London Eye (lásd lentebb).
• British Airways London Eye: Óriáskerék a város közepén. A modern szerkezetre feljutni ugyanolyan procedúra, mint repülőre ülni bármely terroristacélpontnak számító repülőtéren (motozás, átvilágítás, fémkereső detektorok). A kb. negyvenöt-ötven perces „repülés” során lehetőségünk nyílik fölmérni a város valódi méreteit. Miután túllendültünk a reménytelenség és csüggedtség érzésén (hogy tudniillik mennyi mindent nem lesz időnk megnézni), a „kör” végén mosolyogjunk: hét fontért megörökíttethetjük magunkat az átlátszó buborékban. Ajánlott program!
• Circus: körtér, körforgalommal. Londonban egyelőre több ilyen csomópontot találunk, mint Magyarországon összesen.
• City Cruises: A városi hajótársaság neve. A sétahajózás a Temzén, közben ebéd a fedélzeten – roston sült csirke zöldborsóval és főtt burgonyával, mellé valami ismeretlen szósz, kávé – remek program. Bár kétségkívül furcsa érzés kétszáz ember között egyedül enni. Az utazáshoz jár némi idegenvezetés (amelyből természetesen semmit sem értettem), viszont itt találkoztam az egyetlen emberrel – a hajópincér –, aki az általam is ismert angolt beszélte. Valószínűleg friss bevándorló lehetett…




• Double-decker: emeletes autóbusz, a londoni tömegközlekedés jellegzetes eszköze. Ideális városnézésre, előre megváltott bérlettel korlátlanul utazhatunk a kifizetett zónákon belül (lásd még: Oyster-card). Használati utasítás: 1. Nézzük ki a város egy távolabbi pontját úti célnak! 2. Jegyezzük meg a célállomás kezdőbetűjét! 3. Keressük meg ezt a betűjelzésű buszmegállót a környéken (figyeljük a piros karikát a jelzőtábla tetején), és válasszuk ki a leginkább szimpatikus járatot! 4. Várjunk addig (pár perc), amíg a megfelelő számú piros busz feltűnik, majd integetéssel hívjuk fel magunkra a figyelmet! 5. Érvényesítsük a bérletünket, majd menjünk fel az emeletre, s élvezzük az utazást!
• Greenline: zöld vonal – jelentése itt: transzfer a lutoni repülőtérről a londoni Victoria pályaudvarig. A szolgáltatás nonstop, ára 10,5 font.
• Londoner: londoni. Ám ma már többet jelent egyszerű földrajzi meghatározásnál: a városhoz kapcsolódó életforma, a hozzá való pozitív viszonyulás rövid, tömör kifejezése.
• Madame Tussaud: † Alacsony, szemüveges, fekete ruhás-főkötős hölgy.
• Madame Tussauds and Planetarium, London: Fenti hölgyről elnevezett, híres emberek viaszképmását őrző, kedvelt turistalátványosság. A körülbelül egyórás program gyerekekkel, kerekes székkel is látogatható. Valószínűleg sosem lesz többet lehetőségünk kezet fogni Mel Gibsonnal, vagy átölelni Keira Knightley vállát, tehát ne szalasszuk el az alkalmat! A kiállítás horrorrésze (középkori kínzási módszerek élethű bemutatása hangaláfestéssel) gyenge idegzetűeknek kihagyható.
• Oyster-card: elektronikus bérlet – tömegközlekedési eszközökön használatos, bankkártya méretű segédeszköz. E kártya birtokosa a megvásárolt időtartam, illetve zónakombinációkon belül tetszés szerinti utazhat. Létezik heti, havi és éves, mindenféle zónavariációban, gyerek és felnőtt változatban… meg még ki tudja, milyen formában. Ezt valószínűleg csak a bérletpénztáros tudná felsorolni. Használata egyszerű: a buszokon, valamint a metró be- és kiengedő kapuinál található kis sárga karikákhoz kell érinteni.
• Pub: kocsma, söröző. A londoni közösségi élet legfontosabb helyszíne. Aki kíváncsi a város igazi arcára, munkaidő után üljön ki a londoniakkal egy-két sörre az utcára kitett fapadokra.




• Raincoat: esőkabát. Széria-felszerelés, speciálisan londoni időjáráshoz; orange ~ narancssárga esőkabát. Ajánlott viselet, különösen a Cityben, ebédidőben, mikor rohanó sötét ruhás brókerhölgyek és -urak között szeretnénk feltűnés nélkül elvegyülni.
• Single room: egyágyas szoba. Négycsillagos változata légkondicionált, jó felszerelt (minibár, internet, tévé stb.), viszont a belvárosban elég drága.
• small/large. kicsi/nagy; ~ beer kicsi/nagy sör. Gyakran használt kifejezés, a small 2 dl, a large 4 dl erjesztett nedűt jelent. Ugyanazt a kifejezést bátran használhatjuk bármely fajtájára. Figyelem! Készüljünk fel rá, hogy lényegesen drágább lesz az itthon megszokottnál: kb. annak négyszerese.
• Tony Blair: Angol miniszterelnök. Híres ember, aki egyben a szigetország legnagyobb médiasztárja is. Gyakorlatilag mindennap az újságok címoldalán szerepel (lásd még: Madame Tussauds and Planetarium, London).
• Tower: torony. Erődszerű képződmény a Temze partján. Sok király és királynő utolsó ismert lakcíme. ~ Gift Shop szuvenírbolt, tele „eredeti” angol tárgyakkal (Made in China felirattal).
• Trafalgar Square: Trafalgar tér. A londoni kormányzati negyed közelében található multikulturális közösségi hely. Fontos látványosság, ahol rengeteg japán turistával, illetve Nelson admirálissal is találkozhatunk (utóbbi egy oszlop tetején, kőbe vésve kíséri figyelemmel a forgalmat).
• visitbritain.hu Honlap a brit turisztikai hivatal ajánlásával. Rengeteg hasznos tudnivalót, információt tartalmaz. Nekik köszönöm, hogy utazhattam.

A 45. héten, november 8-án, szerdán jelenik meg a Nők Lapja!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top