Aktuális

A világ szebbik felén

Mauritius messze van tõlünk. Indulástól érkezésig kb. húsz órát tölt utazással és várakozással az oda repülõ. Egyik útitársam hazafelé el is sírta magát. Nem a repüléstõl félt, csak még maradt volna pár évtizedet.




Mauritius olyan hely, amilyenről azt hittem, hogy csak a reklámokban létezik. Hófehér homok, pálmafák, korallzátonyok, lagúnák, meg minden. És ez csak a természet. Ami a társadalmat illeti; az alig több, mint egymillió lakosú szigetország valószínűleg világcsúcstartó a fizetett nemzeti ünnepek számát tekintve. A hindu, a muzulmán és a keresztény vallás jeles napjait egyaránt munkaszünettel üdvözlik. Nincs is vallási, faji, nemzetiségi ellentét, pedig az afrikai, indiai, kínai és európai mauritiusiak látványosabban különböznek egymástól, mint nálunk a jobb és bal oldal hívei. Talán épp ezért nem utálják egymást. Úti beszámolónk apropója Horgas Eszter fuvolaművész mauritiusi koncertsorozata volt. A jazz jeles hazai képviselőivel, jelesül Vukán Györggyel, Hárs Viktorral és Mohay Andrással alkotott négyesük megigézte a helyi zeneszeretőket, olyannyira, hogy már a jövő évi fellépést is szervezni kezdték a szigetlakók. Szerintem, aki teheti, menjen velük egyidőben Mauritiusra, mert délelőtt roston sült langusztát enni egy hihetetlenül szép szigeten, délután búvárkodni a korallzátonyon, este pedig magyar zenészek kirobbanó sikerére koccintani egy fantasztikus tengerparti szállodában, nem megvetendő élmény. Október 23-án adták a búcsú koncertet, és aznap este különösen jó volt magyarnak lenni. Mauritiuson.

A teljes cikk a 46. héten, november 15-én megjelenő Nők Lapjában olvasható!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top