A fiúk úgy döntöttek, kezdjük a menüsort az édességeknél, úgyhogy nézzük, ki, mit sütött ki nekünk az ünnepekre!
Mint karácsony közeledtével minden évben, Tamáséknál idén is előkerültek a nagymama receptjei, úgyhogy ő természetesen ezekkel készült. Séfünk óvatosan felpakolta a kis füzetet, és hogy Bede Robi is láthassa, honnan az ihlet, elhozta a közös sütés helyszínére. A megsárgult lapokon gyöngybetűk ha beleolvasunk, számtalan finomság kel életre ünnepi fényben csillogva. Pedig nem kizárólag tipikusan karácsonyi édességekről van szó, inkább a szeretet, amellyel készültek, készülnek, és a szeretett személy emléke teszi különlegessé őket. A gyerekkor pillanatai térnek vissza általuk, miközben gyúrjuk a gombócot, vagy ízesítjük az öntetet
és lehet jobb alkalom arra, hogy nosztalgiázzunk?!
Nem így Robiéknál, aki a saját hozzávalói előkészítgetése közben sorolta el, náluk mennyi minden kerül az asztalra ilyentájt.
Nálunk a karácsonyi főzés, akárcsak az ünneplés, igazi, családi program, mindenki részt vesz benne. December 23-án kezdődik a munka: apósoméknál a kertben, bográcsban megfőzzük a halászlevet ehhez gyakran csatlakoznak a közelben lakó szüleim is! Ha didergünk, ha havazik, mindegy, semmi sem rettent el ettől minket, főleg, hogy közben buzgón forralt bort kortyolgatunk… Második felvonásként a sógorommal elkészítünk egy óriási adag barnamártást csontokból, rengeteg zöldséggel ennek egy részét fel is használjuk karácsonykor, másik részét viszont eltesszük későbbre, hiszen például vörösborral vadakhoz, szárnyashoz remekül passzol. Szenteste természetesen körbejárjuk a családot, mindenhol és otthon, a feleségemmel kettesben is hagyományos ételeket eszünk (amennyit bírunk), aztán 25-én hozzánk jön mindenki ebédre. Ilyenkor kiteszek magamért, megpróbálok különleges alapanyagokat használni: idén lesz például tejszínes-gyöngyhagymás lazac, pulyka avokádókrémmel, mentás kuszkuszsaláta, és ha a sógorom állja, félangolosra sütött bélszín, házi krokettel.
A felsorolást itt Robi érdekében leállítottuk, mert fotóssal-stylisttal együttműködésben már a címük iránt érdeklődtünk
Egy recept Tamástól:
Nagyi rizsfelfújtja málnavelővel
Hozzávalók: 1,5 l tej, só, 15 dkg cukor, 1 vaníliarúd, 30 dkg rizs, 6 tojás, 1 citrom, zsemlemorzsa, 5 dkg vaj, 25 dkg málna.
A teljes cikk, további sok-sok recepttel az 50. héten, december 13-án megjelenő Nők Lapjában olvasható!