Természetesen senkit sem szeretnénk lebeszélni a hagyományos karácsonyi halászléről és rántott halról kezdi a mi Tamásunk, aki ez alkalommal beengedte konyhájába régi ismerősét, a TV Paprika Bortúra késsel-villával című műsorának séfjét, Magos Zoltánt. De Zolival együtt úgy gondoltuk, nem árt néha felfrissíteni az évek óta jól bevált menüsort, és kipróbálni valami újat az ünnepek idején.
Mivel én kilenc éven át vezettem a római magyar nagykövetség konyháját folytatja Zoli , különösen nagy örömömet találom abban, ha az itthoni háziasszonyok kíváncsiságát felkeltve, rá tudom venni őket arra, hogy legyenek bátrak, készítsenek néhány igazán extra, akár olaszos fogást karácsonykor. A bátorságot és a kíváncsiságot rendkívül fontosnak tartom, ha ételekről van szó, és azt is vallom, hogy nem kizárólag a bejglitől lesz ünnepi a hangulat, úgyhogy miért ne kerülhetne más is az asztalra?
Olaszországban hogy néz ki a karácsonyi menü?
Te készítesz valamit ezek közül idén karácsonykor?
Az igazság az, hogy ilyenkor anyukám tesz ki magért. Szabályosan kitúr minket a konyhából, amit egyáltalán nem bánok, mert nagyszerűen főz, ezért szívesen visszavonulok.
Most viszont ne tedd!
Hozzávalók: 1 kg lazaccsont, 1 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 1 db édeskömény gumó, 0,5 kg garnéla, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj, 5 dkg sűrített paradicsom, 10 dkg paradicsom, só, 1 db citrom, 3 babérlevél
Lábasban 3 dkg vajat hevítünk, és lassan lepirítjuk a tisztított, karikára vágott sárga illetve fehérrépát. Megsózzuk, felöntjük 5 liter vízzel, beletesszük a darabolt halcsontokat, valamint a babérlevelet és alacsony hőfokon, 1 órán át főzzük. Ha elkészült leszűrjük. Egy másik lábasban vajat melegítünk, megpirítjuk rajta a paradicsompürét és felöntjük a hal alaplével. Miután felforrt, beletesszük a vékony metéltekre vágott édesköményt, valamint a rákokat. Ízesítjük sóval, citromlével és dúsítjuk kevés tejszínnel. Miután összeforrt, hozzáadjuk az apró kockára vágott hámozott paradicsomot is. Forrón, külön citrommal adjuk az asztalra.
A teljes cikk sok-sok recepttel a karácsonyi-szilveszteri összevont Nők Lapja-számban olvasható, amely december 20-án jelenik meg!