Elég sok rizses ételt készítek mostanában otthon meséli séfünk, Bereznay Tamás. Épp ezért gondoltam arra, hogy az újév első hetében, amikor senki nem vágyik országos főzőcskézésre, sem megterhelő traktákra, ideális lehet. Mivel nagyon szeretem a thai ízeket, ebbe az összeállításba is becsempésztem egyet: az üvegtésztás csirkés, gyömbéres fogást. Ha valaki kedveli az ázsiai konyhát, érdemes megismerkednie az üvegtésztával vagy más néven, rizstésztával. Dekoratív köret, hiszen főzés után is átlátszó marad, sajátossága, hogy nincs speciális íze, a főételhez tartozó ízeket, aromákat viszont remekül átveszi, felerősíti, legfőbb előnye pedig, hogy könnyen emészthető. Mivel jóval hosszabb a megszokott tésztaméretnél, előbb hideg vízben kell áztatni addig, amíg könnyen hajlítható nem lesz, majd ollóval akkora darabokra nyiszálni, amekkorára szeretnénk. A főzésnél már csak arra kell ügyelni, hogy négy-öt percnél tovább ne főjön, mert szétmállik.
A másik két rizzsel készült fogás inkább mediterrán típusú (ez sem jön rosszul ebben a zord hidegben). Különlegességük pedig a zöldcitrom, amely rendkívüli módon feldobja az ételeket, nagyon friss ízt kölcsönöz nekik ne féljenek használni! Ahogy a garnélát se: ezer forint körül van kilója, úgyhogy igazán sokan megengedhetik maguknak ezt a nagyon könnyű rákfajtát. Fontos viszont, hogy jó alaposan mossuk át, mielőtt felhasználnánk, nehogy homokszemekkel találkozzunk a tányérunkon Szóval, lencse után szabadon: rizs újévre!
Paradicsomos-garnélás rizottó
Hozzávalók: 25 dkg jázmin rizs, 20 dkg paradicsom, 25 dkg apró garnélarák, 2 fej lilahagyma, fél dl olívaolaj, só, 1 dl száraz fehérbor, 1 zöldcitrom, 2 dkg vaj.
A teljes cikket, két másik remek recepttel a január 3-án megjelenő 1-es Nők Lapja számban olvashatjátok!