Aktuális

Mi lesz veled, embrió?

Cikk-sorozatunk beindítása óta mintha változás kezdõdött volna a fagyasztott embriók sorsát illetõen. Öt házaspár ajánlotta fel "életkezdeményeit", s ennek köszönhetõen már négy meddõ pár vár gyermekáldásra.

Még normál körülmények között is egy szalmaszálon múlhat egy-egy sors, hát még akkor, ha az élet a laboratóriumban kezdődik – írtam néhány hónappal korábban, amikor megtudtam, hogy a lombikbébiprogramhoz „létrehozott”, de már feleslegessé vált, fagyasztott embriókat tíz év után meg kell semmisíteni. A Szent János Kórházban működő Budai Meddőségi Központban 2007-ben hetven, már sikeres lombikbébiprogramon átesett, tehát szülővé vált házaspár felesleges embrióit kell elpusztítani, hacsak a párok nem használják fel, illetve nem ajánlják fel tudományos célra vagy más meddő párnak e kis életkezdeményeket. Dr. Konc János, a meddőségi centrum vezető főorvosa ősszel elmondta a Nők Lapjának: hiába írnak kétévente levelet a pároknak, akik embrióit a fagyasztóban tárolják, hogy rendelkezzenek valamiként a sejtjeikről – a legtöbben még csak nem is reagálnak az intézet kérésére.





És áradni kezdtek szerkesztőségünkbe a levelek. Főleg az érintettek írtak, elmesélték személyes történetüket, elmondták, hogy az embrióikról nem feledkeztek el, hogyan is feledkezhettek volna el róluk – legfeljebb nem tudják, mitévők legyenek. Hiszen már gyerekeik születtek, hiszen már nincs szükségük a fagyasztóban lévő embriókra – de nehéz a döntés. Felajánlani őket másnak? Csak kevesen merik megtenni, sokan ezt „örökbeadásnak” érzik. Tudományos célra? Talán… És voltak, akik velünk tűnődtek, vagy az internetes fórumunkon együtt gondolták tovább, mitévők legyenek.

Mi pedig Konc főorvossal újra leültünk, hogy összegezzük a tapasztalatokat, és – lehetőség szerint – megválaszoljuk az olvasók kérdéseit.
– A legfontosabb, hogy a cikksorozat hatására eddig intézetünkben öt pár ajánlotta fel másoknak a fagyasztott embrióit, amelyekre már nincs szükségük – mondta dr. Konc János. – Négy meddő házaspár az adományba „kapott” embriónak köszönhetően hamarosan szülővé válik! Korábban egyáltalán nem foglalkoztak a párok az embrióadományozás lehetőségével, hiába mondtuk el nekik, hogy ekként is rendelkezhetnek a sejtjeikkel. Azonban valami megváltozott…

A teljes cikket a január 10-én megjelenő 2-es Nők Lapja-számban olvashatjátok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top