nlc.hu
Aktuális
Kebelezzük be az energiát!

Kebelezzük be az energiát!

Napfényt hozó ételt ide! Tamással úgy döntöttünk, csempészünk egy kis fényt az éjszakába, illetve a konyhába – sárgarépa, káposzta, méz és narancs formájában.

– Ha erre a levesre nézel, nem egy napraforgóval teli toszkán mező jut az eszedbe? – kérdezte séfünk, miközben kitálalta az első fogást. Buzgón igyekeztem magamba szívni a látványt, és szimatoltam, milyen érzés is lehet sétálgatni azon a bizonyos észak-olasz mezőn, majd arra jutottam, isteni! – Ez a leves mézzel, naranccsal és sárgarépával készült: igazi vitaminbomba, miközben édesen fanyar, és szinte itatja magát.





– De kétségtelenül pofás a zöldborsófőzelék is, ebbe is vittél valami pluszt?

– Naná! Az az érdekessége, hogy keményítővel sűrítettem liszt helyett, és hogy nemcsak melegen, de hidegen is nagyon finom, akárcsak a tökfőzelék vagy a spenót – ez utóbbinál viszont vigyázni kell, mert a benne lévő vas kellemetlenül marhatja az érzékenyebbek száját.

– A salátád viszont felér egy influenza elleni oltással.

– Biztos is, hiszen káposztából, almából és répából állítottam össze. A káposzta A-, B1-, B2- és C-vitaminban rendkívül gazdag zöldség, amely savanyítás után is megőrzi értékeit. Emellett fertőtlenít, méregtelenít, és felpiszkálja az immunrendszert. Az alma tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket és vitaminokat. Tisztító hatású, és jó tulajdonsága, hogy az íz leplezése végett olyan zöldséglevekhez is keverhetjük, melyeknek fogyasztásához egyébként nemigen lenne étvágyunk. A sárgarépáról pedig érdemes tudni, hogy mivel vízben nem oldódó rostokat is tartalmaz, nagyon hatékonyan segíti az emésztés folyamatát, ami télen, amikor lassabb az anyagcserénk, szintén jól jön.





Narancsos sárgarépaleves


Hozzávalók:

1/2 kg sárgarépa, 1 kg narancs, 2 szál újhagyma, 1 dkg friss gyömbér, 5 dkg vaj
A sárgarépát megtisztítjuk, és az újhagymával együtt felkarikázzuk. Lábasban vajat melegítünk és a zöldségeket, valamint a lereszelt gyömbért lassan megpároljuk. A narancsok levét kifacsarjuk, és 1 liter vízzel együtt a párolt zöldségekre öntjük. Megsózzuk, puhára főzzük, majd összeturmixoljuk. Összeforraljuk, szitán átszűrjük, és forrón fogyasztjuk. Pirított magokat vagy apróra vágott aszalt gyümölcsöket is tehetünk bele betétnek.

A teljes cikket, másik két remek recepttel a Nők Lapja 4., január 17-én megjelenő számában olvashatjátok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top