Ha érezzük, hogy fogytán az energiánk, vagy kerülget a nátha, az esetek többségében a medicinákhoz fordulunk. Pedig gyógyszer helyett friss, egészséges zöldségekkel, gyümölcsökkel is száműzhetjük a fáradékonyságot, a betegséget.
Alma (30 kcal, 126 kJ/100 g)
Mint hajdan Sámson a hajszálaiban, addig az alma a héjában hordozza igaz erejét tartja helyesen a néphit. Bár a régi görögök azt gondolták, hogy a gyümölcsök királya mindent meggyógyít, az almának elsősorban a pektintartalma kiemelkedő, és ezt a gyümölcs héjában találjuk. A pektin rendszeres fogyasztása sikeresen akadályozza a vércukorszint hirtelen változását, erőteljes ingadozását, így a rendszeres almaevés különösen hasznos a cukorbetegeknek. A pektin emellett lassítja a gyomor kiürülési idejét (fokozza a teltségérzetet), így sokat segíthet, ha alacsony energiatartalmú diétát állítunk össze. Az almának említésre méltó még magas nátrium-, foszfor- és vastartalma, valamint az A-, B- és C-vitamin tartalma is.
Ananász (friss gyümölcs 51 kcal, 213 kJ/100 g; konzerv ananász 78 kcal, 327 kJ/100 g)
Az ananász az emésztési zavarok nagy hatású ellenszere. Az érett gyümölcs tartalmaz egy olyan enzimet a bromelint , amely rendkívül gyors fehérjebontó hatással rendelkezik, ezáltal csökkentheti az emésztési zavarokban szenvedők panaszait. Hasonlóan a papajában található enzimhez, a bélrendszert ez sem támadja meg. Sajnos, a bromelin a konzerválási eljárás során elveszíti jótékony hatását, ezért betegségmegelőzés céljából mindig friss és érett gyümölcsöt fogyasszunk, olyat, amelynek már nincs fanyar, csípős íze! Olyan ananászt válasszunk, melynek bóbitájából könnyen ki tudunk rántani egy levelet! Az ananászt egyébként külsőleg is felhasználják, gyulladt felületek kezelésére és sebészeti műtétek után előforduló sebödémák megelőzésére.
Avokádó (227 kcal, 958 kJ/100 g)
Az avokádó segít megőrizni a bőr fiatalságát! Az elfogyasztott gyümölcs olaja növeli a bőrben az oldható kollagén mennyiségét, miközben az összkollagén mennyiségét nem változtatja meg. Az oldható kollagén táplálja egyébként az embriók bőrét is: simává és rugalmassá teszi Az avokádó olaja a bőrápolás mellett előnyösen használható szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Végül, de nem utolsósorban, az avokádó három híres vitamint is tartalmaz: az A-, C- és E-vitamint (utóbbiból kiemelkedően sokat), amelyek az antioxidánsok családjába tartoznak. Ezeknek az anyagoknak az a feladata, hogy csökkentsék a DNS károsodását és a sejtek rosszindulatú átalakulását, így a rák kialakulásának veszélyét is. Fontos tanács: az avokádót nyersen fogyasszuk, nemcsak a biológiai érték megőrzése miatt, hanem azért is, mert főzés közben megkeseredik!
Babfélék (338 kcal, 1420 kJ/100 g)
A szárazbab jelentős mennyiségű energiát, fehérjét (22,3 %) és szénhidrátot (57,9 %) tartalmaz, de kiemelkedően magas a kálium-, magnézium-, foszfor- és kalciumtartalma is. Megtalálható benne cink, mangán és nikkel, a vitaminok közül pedig a B1-, B2-vitamin is, és ne feledkezzünk el a folsavtartalmáról sem. Élelmi rostban is igen gazdag (24 %), elsősorban cellulózban, amely emésztetlenül kerül a vastagbélbe, ahol a baktériumok erős gázképződéssel bontják. Az alapos főzéssel felpuhított héj viszont nem gátolja, hanem serkenti a bélműködést. Az emésztőrendszer megbetegedéseiben kerülni kell a szárazbab fogyasztását, mert még áttört formában is panaszt okozhat.
A gázkeltő anyagok kikerülésének legjobb módja a bab csíráztatása. Két-három napi locsolgatás után a magban szunnyadó erő és energia feltámad, élni kezd. Szinte minden vitamin megtalálható benne, valamint a páratlan értékű enzimek is, amelyekhez egyébként kevéssé jut a szervezetünk, mert a főzéssel többnyire elpusztítjuk őket. A magban levő protein a csírázással aminosavakká alakul át, így az emésztés könnyebb lesz.
Érdekességek az almáról
Az alma az a gyümölcs, mely a legtöbbet szerepel irodalomban. Gondoljunk csak a már előbb is említett Évára, aki leszakítja a tudás fájáról, Hófehérke a mérgezett almától merül mély álomba, vagy például Tell Vilmos almát nyilaz le fia fejéről.
Ajánlott mennyiség: naponta két nyers alma, egy tízóraira és egy uzsonnára (persze lehet több is, akár öt-hat).
A világon az almának mintegy hétezer nevesített fajtája ismeretes. A legismertebbek ezek közül: jonatán, golden, starking, idared, Éva, jonagold, Granny Smith.
Hallottál róla?
Földünk ananászközpontja Hawaii, noha ezt a gyümölcsöt csak a 17-18. században kezdték termeszteni a szigeten. Igazi őshazája a trópusi Dél-Amerika, elsősorban a mai Paraguay területe.
az európaiak közül elsőként Kolumbusz Kristóf kóstolta az ananászt neki köszönhetjük, hogy elhozta a földrészünkre.
a 18. század környékén Magyarországon is próbálták meghonosítani. 1830-ban kb. 400 termés érett be néhány kismartoni üvegházban.
Az ananász a fogyókúrák elengedhetetlen gyümölcse. A bromelin enzim jelentősen segíti az emésztést, így a diétával rövid idő alatt látványos eredményt lehet elérni.
Jó tudni
Alakja és színe miatt több országban aligátorkörtének, míg más országokban gyümölcshúsának állaga miatt vajkörtének hívják.
Az avokádó vásárlása igen körülményes, ugyanis a gyümölcs nagyon gyorsan túlérik, és szottyadt lesz. Az éretlen gyümölcsök szobahőmérsékleten három-hét nap alatt beérnek. Az érett példányokat hűtőszekrényben legfeljebb két-három napig tárolhatjuk.