Kíváncsian vártuk, milyen lesz az a pillanat, amikor kedvenc séfünk átszellemül Hamupipőkévé, és belegondol, mely fogások illenének ehhez a szerelemtől megittasult bálkirálynőhöz. Legnagyobb sajnálatunkra nem tüllszoknyában és nem is üvegcipőben érkezett a nagy napon, de annál finomabb ételekkel várt minket. A hamuban sült burgonyás pogácsát nem kell magyaráznunk Tamás olyan méretes és lágyan omló darabokat készített, hogy egy szem gyakorlatilag helyettesítette az ebédet, bár ő előételnek szánta. A lencselevest gerslivel, azaz árpagyönggyel, a kóser konyha egyik fontos alapanyagával bolondította meg. A vaddisznósülthöz amely igazi, fenséges vacsora pedig gyümölcsös köleskását kínált, így Hamupipőkét szenvedéseinek mindkét alanyával (válogatni való lencse, köles) szembesítette. Ezért, hogy feloldja a feszültséget, a segítőkész madárkákra emlékezve, madártejjel koronázta meg a menüt. És a recepteket persze velem, az írnokkal jegyeztette le
Hamuban sült burgonyás pogácsa
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és burgonyanyomón áttörjük. Az élesztőt langyos cukrozott tejben felfuttatjuk. Az áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a zsírt, az élesztőt, a tejfölt, kb. 1 kk. sót, kevés őrölt borsot, és jól összegyúrjuk. Az alaposan kidolgozott tésztát 1 cm vastagra nyújtjuk, háromszor hajtogatjuk, mint a vajas tésztát, és nem túl meleg helyen 45 percig pihentetjük. Ezután 2 cm vastagra nyújtjuk, és a tetejét rácsosan bevagdalva közepes pogácsákat szaggatunk belőle. A tetejét olvasztott zsírral megkenjük, majd egy nagyobb tepsiben 210 °C-os sütőbe tesszük. 20-25 perc alatt barnára sütjük.
Három másik, Hamupipőkés recepttel a teljes cikket a február 7-én megjelenő Nők Lapjában olvashatjátok!