Aktuális

Hamupipõkék és karmáik

Hamupipõke mesefigura, ennek megfelelõen nincs horoszkópja. Viszont a mesében felfedezhetjük a karmát, amely azt hirdeti, hogy minden gondolatunk, cselekedetünk bumerángként tér vissza hozzánk.

Ahogyan Hamupipőke hús-vér megfelelői, Lady Diana és Grace Kelly életének történetén keresztül is jobban megismerhetjük a karma törvényének működését.





Az ezoterikus tanítások szerint különböző karmafajták vannak. Létezik:
– a hozott karma, amelyet a születésünkkel hozunk magunkkal, sokszor az őseink karmája,
– a választott karma, amelyet gyakran a házasságkötés során veszünk magunkra, mégpedig a partner, illetve családjának karmája révén,
– végül a teremtett karma, amelyet életünk során a tetteinkkel és gondolatainkkal mi magunk hozunk létre.

Hamupipőke története a teremtett karmát példázza. Hiszen a mese arról szól, hogy a fiatal lány a megaláztatások, a gonoszkodások ellenére is képes volt a bosszú gondolata nélkül élni. Anyja halála után elfogadta nyomorúságos helyzetét, családja szolgálója lett, de kihasználta az adandó alkalmat – a bált – a visszakapaszkodásra, hogy oda – vagy még magasabbra – kerüljön, mint ahová született. A mostohaanyja és a testvérei által cselédsorba taszított gazdag úri kisasszony a borsó és a lencse válogatása, valamint a szolgálói munkák közben átérezhette és megtanulhatta a rangban alatta állókkal szembeni toleranciát, és az alacsonyabb osztályból származókkal szembeni emberséges bánásmódot. A mese fonala mentén haladva, valószínűleg azért került erre sor, hogy amikor a herceg felesége lesz, hasznát vegye azoknak a tapasztalatoknak, amelyet a mostohatestvérei között szerzett. Ne szédítse meg őt annyira a gazdagság, a pompa, hogy elveszítse az emberekkel való reális kapcsolatát. Ne essen a hiúság, a dölyf csapdájába, melyek erős érzések, és amelyekkel újabb, negatív karma teremthető.




A teremtett karma törvényét jól ábrázolják a Grimm testvérek akkor, amikor bemutatják a kapzsi anyát és lányait. A lányok gonoszkodása még a mesebeli jelenben visszaüt, például, amikor anyjuk tanácsára a pénz és a hatalom megszerzése érdekében saját lábuk megcsonkítását is vállalják. Ha a mese folytatódna, valószínűleg kiderülne, hogy a testileg – és valószínűleg lelkileg is – megnyomorodott lányok nem találtak párt maguknak, s csupán Hamupipőke jóindulatára támaszkodva, bicegve éldegélhettek, amíg meg nem haltak…

Lady Diana élete több ponton emlékeztet Hamupipőke meséjére, csak az ő története a hozott karmát mutatja. Vajon ki gondolná, hogy a tragikus sorsú hercegnő életfeladata, a születésével hozott karmája a világ szegényeinek, elesettjeinek a gyámolítása volt? Grace Kelly története is emlékeztet a Hamupipőke-mesére, ám az ő esetében választott karmáról van szó. Amikor a gazdag ír családból származó, gyönyörű hollywoodi sztár igent mondott III. Rainier monacói hercegnek, felvette a Grimaldiak karmáját. Ez pedig nem más, mint a szerelmi, a magánéleti boldogságáról való lemondás, az uralkodói címért és az ország jólétéért.

A részletes karma-elemzést a február 7-én megjelenő, Hamupipőke-központú Nők Lapjában olvashatjátok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top